„Pastéis de nata” – misterioasele și delicioasele tarte portugheze

08/17/2016 8:09 am Publicat de Cristina Nițu

Pasteis de nata, typical portuguese pastries

Pun rămășag că niciun vizitator de tărâm portughez nu a lăsat nebifate pe lista obiectivelor și experiențelor în Portugalia minunatele tarte cu cremă de smântână, cunoscute drept pastéis de nata, cu forma de singular pastel de nata  (însă puține sunt șansele să nu fie folosit pluralul în cazul lor).

Comercializarea tartelor datează încă de la începutul secolului al XIX-lea când, în Belém, după Revoluția Liberală din 1820, care a impus închiderea mănăstirilor, clericii Mănăstirii Ieronimilor s-au văzut nevoiți să găsească noi surse de subzistență. Astfel, au început să vândă tartele la rafinăria de zahăr din apropiere, căreia i-au vândut ulterior rețeta folosită și astăzi de Fabrica „Pastéis de Belém”, una dintre atracțiile principale ale Lisabonei pentru orice gurmand și nu numai.

Denumirea pastel de Belém indică nu doar proveniența tartei, dar și o anumită greutate istorică și calitativă, cunoscut fiind faptul că niciun alt pastel de nata nu îi poate face concurență celui din Belém, a cărui rețetă este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Portugaliei, nici chiar cele care câștigă locul I la concursul anual dedicat faimosului produs de patiserie. Poate doar cele din fostele colonii – da, da, ați citit bine! Delicioasele tarte au pătruns și în gastronomia țărilor care se înscriu în fostele teritorii portugheze. Dar cum încă nu am ajuns pe alte tărâmuri lusofone, lăsăm provocarea pentru o dată ulterioară.

Ce definește un ótimo pastel de nata? Foietajul-bază, crema de smântână, ou și zahăr și nota finală, adăugată de însuși fericitul consumator – un praf de zahăr pudră și/sau unul de scorțișoară.

Știm că simpla amintire a unei astfel de experiențe poate duce la scăderi instante de glicemie, astfel că venim și cu soluții, două la număr, pentru potolirea și îmblânzirea pofticioșilor:
1. Cofetăria Vanilla – Sweets & More – o găsiți pe Șos. Mihai Bravu, la numărul 47. Pregătesc „pastéis de nata” după o rețetă proprie, în fiecare zi, le găsiți aburinde, numai bune de devorat pe loc. Iar dacă vă luați cu treabă și ajung să se răcească, nicio grijă – sunt la fel de gustoase și reci, ceea ce arată că ingredientele folosite sunt de o foarte bună calitate.  Așadar, nu pregetați!*
2. 5 To Go – găsiți coffee shop-urile răspândite prin centrul Bucureștiului. Tartele sunt făcute de portughezul Carlos, după o rețetă a bunicii sale. De preferat să le prindeți dimineața, când sunt proaspăt scoase din cuptor, numai bune de luat la pachet lângă o cafea tare.
Dacă știți și alte cofetării unde găsim pastéis de nata, nu ezitați să ne lăsați un comentariu sau să ne dați de veste la adresa de contact! Ne luăm misiunea de detectivi culinari foarte în serios!

*Mulțumim, Mimi Drăghici, pentru pont!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL