22/09 2016 Alternative online pentru învățarea limbii portugheze Episodul 1: Memrise

deathtostock_homeoffice4_rt
Pentru că sărbătorim în curând Ziua Europeană a Limbilor, vă prezentăm una dintre cele mai utile alternative pentru învățarea limbii portugheze, fie că optați pentru pronunția continentală, fie pentru cea braziliană: Memrise.

Memrise, după cum îi spune și numele, este un site care vă ajută să învățați aproape orice, nu doar limbi străine, printr-o metodă interactivă și care funcționează în baza unui algoritm care adaptează conținutul în funcție de performanță. Mai exact, dacă greșiți unul sau mai multe răspunsuri, Memrise va ține cont de acest aspect și va reintroduce noțiunile respective până se asigură că ați asimilat informația în mod corect. De asemenea, Memrise vă va arăta și mnemotehnici ca să vă ajute să țineți minte cuvinte sau structuri care vă dau bătăi de cap.

Desigur că pentru a stimula viteza de reacție veți primi puncte atât pentru pricepere, cât și pentru viteză, iar la final de lecție veți fi mândrii posesori ai unui ghiveci cu semințe (informații pe care le-ați plantat în mintea voastră), pe care va trebui ulterior să îl „udați” după cum vă va atenționa însuși Memrise – astfel, el se asigură că informația analizată trece din memoria pe termen scurt în cea pe termen lung – veți ști că acest proces este încheiat, cel puțin din partea lui Memrise, când vă înflorește ghiveciul – o analogie cel puțin simpatică.

Memrise este disponibil și sub forma unei aplicații pentru telefonul mobil, ceea ce face ca lucrurile să fie de-a dreptul simple și puteți să vă „jucați” inclusiv la metrou, în autobuz etc., câtă vreme aveți o conexiune bună la internet.

Site-ul în sine atrage nu doar prin conținut și faptul că ne servește informația rapid, dar animațiile și paleta coloristică reduc simțitor ideea că suntem în mijlocul unui proces de învățare, funcționând mai degrabă ca un joc – mai ales că punctajul acumulat se reflectă într-un clasament internațional.

În ceea ce privește limba portugheză, marele avantaj al lui Memrise este că prezintă o largă varietate de module, pentru toate nivelurile de dificultate și nu se rezumă doar la gramatică, ci ia în considerare inclusiv elemente de vocabular pe teme diverse (portugheza pentru turiști, orașul, părțile corpului, acasă etc.). Fiecare element nou este însoțit de înregistrarea pronunției, așadar nu trebuie să vă faceți probleme în acest sens.

Logarea pe platformă se face gratuit, trebuie doar să aveți o adresă de e-mail validă. Dezavantajul ar fi că învățarea se face prin limba engleză, așadar pentru toate cuvintele și expresiile veți avea echivalentul în inglês.

Dacă sunteți deja „clienți fideli” ai lui Memrise, disponibil pe www.memrise.com, vă invităm să ne transmiteți și de bine, și de rău, în secțiunea „Comentarii”. Até breve!