09/03 2018 Festivalul Internațional de Film CINECULTURA, 12-­17 martie 2018, Aula Magna, Universitatea de Vest din Timișoara

poster digital

 

6 zile, 14 filme, 11 limbi. La mijlocul lunii martie Aula Magna a Universităţții de Vest va găzdui din nou CINECULTURA. A noua ediţție a festivalului de film, organizat de lectori români și străini, cu sprijinul studenților voluntari, va avea loc între 12 și 17 martie.

În acest an CINECULTURA colaborează pentru prima dată cu Festivalul de Film est-­‐european BEAST din Porto (Portugalia). Prin urmare, sâmbătă vor fi difuzate cinci documentare.

În prima zi a festivalului, luni, 12 martie, la ora 19.00 va fi proiectat filmul românesc. Dr. Mihaela Pencov, magistră și language trainer, posesoare de blog care merită „răsfoit” ne va introduce în atmosfera filmului adus în spaţiul universitar, prezentând drama Vara s-­a sfârșit, regizată de Radu Potcoavă. Prin intermediul Mihaelei ne întâlnim cu spaţiul cinematografic, prin intermediul ecranului ne întâlnim cu copilăria, dar nu cu cea obiectiv imaginată, cu problemele și gadgeturile de acum. Începând de marţi, puteți viziona câte două filme pe seară, de la ora 18.00, respectiv 20.00, cu excepţia serii de vineri când filmul din Serbia va fi proiectat de la ora 17.30.

A doua seară de film, 13 martie, începe la ora 18.00 cu o comedie italiană Scusate se esisto care cuprinde în imagini, culoare și sunet lupta unei tinere femei care revine în Italia după ce a petrecut destui ani dincolo de granițele spaţiului numit „acasă”. Filmul german Tschick, de la 20.00 a fost regizat de Fatih Akin și este o adaptare a celebrului roman despre doi adolescenţi care pornesc prin lume într-­o mașină furată.

Primul film de miercuri, 14 martie, de la ora 18.00 transpune spectatorii în Angola anilor ’60. Filmul lui Zézé Gamboa, O grande Kilapy, urmărește viața tânărului „bon vivant” Joãozinho, care trăiește la limita legii și a acceptabilităţii morale, în pofida societății dominate de rasism și prejudecăți. Polina, danser sa vie, filmul de la 20.00, desface iţele unei alte povești de viaţă: o balerină ambiţioasă din Rusia emigrează în Franţa, căutând gustul succesului.

Ziua de joi, 15, are accente și tonuri grave, iar filmul austriac Gruber geht de la 18.00 este adaptarea regizoarei Marie Kreutzer a unui roman despre un businessman egocentric, diagnosticat cu cancer. Totul e bine când se termină cu… A mãe é que sabe, o comedie portugheză din care nu lipsesc condimentele puternice: conflictul între generații, încurcăturile cotidiene și reuniunea de familie.

Maratonul cinematografic de vineri, 16, începe la 17.30 cu producţia sârbească Santa Maria Della Salute. Filmul e o călătorie în anii romantismului și spune povestea iubirii deloc clișeice dintre faimosul poet sârb Laza Kostić și o tânără de nouăsprezece ani. Backgroundul filmului spaniol de la 20.00 Felices 140 este tot un soi de reuniune. Petrecerea cotește însă imprevizibil când invitaţii află ceva de neignorat: gazda a câștigat recent la loterie.

Ziua de sâmbătă este o materializare a colaborării dintre Cinecultura și BEAST. Festivalul din Portugalia a fost fondat de un timișorean și are ca scop prezentarea filmului est-­european în Portugalia. Așadar, în cadrul festivalului Cinecultura vor fi difuzate cinci documentare, selectate din secţiunea EAST DOC a ediției de anul trecut a festivalului BEAST.

Prin urmare, seara începe la ora 18.00 cu documentarul sârbesc Girls who Cut their Hair Short, de Jelica Jerinić și continuă cu o coproducţție moldovenescă-­‐norvegiană Good Morning Transnistria, de Fabien Greenberg și Bård Kjøge Rønning. La ora 20.00 vor urma: The Pit, un film ucrainean, de Anton Yaremchuk, producţia poloneză-­‐israeliană Miss Holocaust, de Michalina Musielak și Irena Siedlar. Seara de cinecultură se va încheia cu filmul leton Garages, de Katrīna Neiburga.

Filmele vor fi în limba de origine, cu subtitrări în engleză sau română. Intrarea este, ca în ceilalţi ani, gratuită. Acest lucru se datorează sponsorilor, ambasadelor și institutelor culturale ale țărilor participante, caselor de producție, regizorilor chiar, și voluntarilor.

Mai multe informaţții găsiţți pe: www.cinecultura.ro.

Mai multe informaţții despre BEAST: https://beastfilm.pt.

Organizatori
Österreichischer Akademischer Austauschdienst (OeAD), Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), Lettorato Italiano UVT, Centrul de Limba Portugheză -­‐ Camões, Instituto da Cooperação e da Língua, I.P. Portugal, Srpski Lektorat u Temishwaru, Instituto Cervantes Bucarest, Universitatea de Vest din Timişoara

Sponsori
Continental, Österreichisches Kulturforum Bukarest, Institut Français Timişoara, Konsulat der Bundesrepublik Deutschland in Temeswar, Fropin

Partneri

Österreichisches Kulturforum Bukarest, Österreich Bibliothek Temeswar, Ambassade de France en Roumanie, Institut Français Timişoara, Lectorat de Français Timişoara, Deutsches Kulturzentrum Temeswar, Ambasciata d´Italia a Bucarest, Consolato Onorario d’Italia a Timisoara, Camera di Commercio Italiana per la Romania, Embaixada de Portugal em Bucareste, Generalni Konsulat Republike Srbije Temišvar, Uniunea Sarbilor din Romania, Embajada de España en Bucarest, Consulado Honorario de España Timişoara, Via Rumania Cultura, Universitatea Politehnica Timişoara, Facultatea de Ştiinţțe ale Comunicarii UPT, Plus East Cultural Association, BEAST International Film Festival, Icon Production, Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran, Biblioteca Universitatea Politehnica Timișoara, Hexagone, Marele Ecran, Pelicula Culturală

Homepage: http://cinecultura.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/cine.cultura.5?fref=ts