7 experiențe culturale de neratat în Lisabona, pentru fani muzee și finesse-uri

05/15/2019 7:45 am Publicat de Cristina Nițu ,

Nu știm alții cum sunt, dar noi mai totdeauna ne lovim de marea întrebare „ce să vizităm în următoarea vacanță?”. Nu ne plac listele pe care să bifăm x și y, doar ca să le trecem în palmares, precum nu ne plac nici pomii lăudați care se lasă cu dezamăgiri colosale și neuroni arși la cozi interminabile.

Prin Lisabona ne-am tot perindat, așa că scoatem din tolbă locurile care ne-au plăcut, ne-au impresionat și la care ne reîntoarcem ori de câte ori avem ocazia. A nu se interpreta drept o listă exhaustivă, ci strict ca preferințe personale.

Aqui vai:

 

  1. Centro Cultural de Belém și Museu Coleção Berardo

Centro Cultural de Belém este un soi de Mecca a culturii în Lisabona. Lună de lună găzduiește evenimente culturale, care mai de care, de la concerte de muzică clasică și jazz la piese de teatru. Spațiul este unul generos, cu linii moderne, și găzduiește și Muzeul Colecția Berardo, una dintre cele mai frumoase colecții de artă contemporană din câte s-au văzut. Adăpostește peste 900 de lucrări, semnate de artiști ca Andy Warhol, Henry Moore, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Anish Kapoor, Mário Cesariny, Mário Dionísiola și mulți, mulți alții.

  1. Museu de Marinha – Muzeul Maritim

Dacă sunteți în continuare în zona Belém și vreți să evitați cozile interminabile de la Mănăstirea Ieronimilor, puteți face popas la Muzeul Maritim – o Museu da Marinha. Mai puțin popular în comparație cu Padrão dos Descobrimentos și Torre de Belém, muzeul este însă extrem de ofertant. Colecția este spectaculoasă și include una dintre cele mai vechi hărți ale Oceanului Pacific, globuri pământene ce datează din secolul al XVII-lea, ca să nu mai vorbim de tot felul de instrumentare, cu care și-au făcut loc în lume portughezii. Dacă aveți ezitări, vă mai spunem doar că poate vă conving ambarcațiunile și aeronavele în mărime naturală.

  1.  Fundação Oriente – Muzeul Fundației Oriente

Muzeul Fundației Oriente este o bijuterie, prea puțin cunoscută de turiști. Este mai greu accesibil din punctul de vedere al mijloacelor de transport, însă merită orice efort. La ce vă puteți aștepta? La colecții de măști, straie și instrumente care mai de care mai vechi și mai frumoase, din toate regiunile Orientului. Atmosfera este unică, la rândul său. În prim plan sunt exponatele, atent puse în valoare. Expoziția permanentă include două mari colecții. Prima colecție include obiecte care reflectă prezența portugheză în Asia. Vă puteți aștepta la panouri chinezești și japoneze de secol XVII și XVIII, piese din porțelan cu blazonul Companiei Indiilor de Est și artefacte tipice culturilor popoarelor din Timor.

Cea de-a doua colecție, Colecția Kwok On (ca urmare a donației făcute de Asociația Museului Kwok On din Paris), cuprinde peste treisprezece mii de obiecte tipice pentru artele performative din întreaga Asie precum și o impresionantă colecție de măști, obiecte tipice pentru teatrul de umbre și lumnii și marionete, atât din India, China, cât și din Indonezia.

  1. Museu do Azulejo

În țara azulejo-ului cum să nu te oprești și la muzeul azulejo-ului? Dacă vreți să aflați totul despre istoria și modul în care sunt fabricate faimoasele plăci de ceramică în alb și albastru care împânzesc Portugalia, Museu do Azulejo este o oprire obligatorie. Unde mai pui faptul că muzeul este găzduit, în fapt, de clădirea Igreja da Madre de Deus (Biserica Maicii Domnului) – clădire monument național, care a făcut parte din Catedrala cu același nume. A fost fondată în secolul al XVI-lea de Regina Leonor, soția lui Dom João II. Distrusă parțial în timpul cutremurului devastator din 1755, clădirea a fost recondiționată cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la nașterea reginei. Muzeul a fost inaugurat câțiva ani mai târziu, în 1965. Dacă vreți să aruncați o privire la exponate înainte să ajungeți acolo, puteți face o vizită virtuală în Google Arts and Culture

  1. Muzeul Calouste Gulbenkian

Despre Muzeul Calouste Gulbenkian se poate scrie la nesfârșit. Muzeul poartă numele unui personaj de excepție în istoria secolului XX – Calouste Sarkis Gulbenkian (1869-1955), om de afaceri, colecționar și filantrop de origine armeană. Clădirea care adăpostește muzeul a fost inaugurată în 1969 și în 1975 a fost distinsă cu Premiul Valmor, unul dintre cele mai prestigioase premii portugheze în domeniul arhitecturii. Clădirea reușește să redea dialogul constant între Artă și Natură. Odată ce veți intra în clădire, veți avea tot timpul impresia că nu există pereți, asta datorită ferestrelor mari, de sticlă, care au deschidere către grădina interioară, o adevărată oază de liniștie. Muzeul are două colecții mari, Colecția fondatorului – cu peste 6000 de lucrări care datează din Antichitate și ajung până la începutul secolului XX, cu exponate din Egipt, Mesopotamia, Orientul Islamic, Armenia și Extremul Orient și Colecția Modernă, de artă modernă și contemporană portugheză, a cărei cronologie începe de la finalul secolului al XIX-lea și ajunge până în prezent. Odată ce parcurgeți cele două colecții, chiar înainte de ieșire veți avea parte de un mare răsfăț – o mini-colecție Renée Lalique – dacă nu vă sună cunoscut numele, ne bucurăm tare – nimic nu se compară cu o primă întâlnire cu obiectele create de artistul Art Nouveau.  

  1. MAATMuseu da Arte, Arquitetura e Tecnologia

Cel mai nou muzeu al Lisabonei, Muzeul Artei, Arhitecturii și Tehnologiei, este sursă constantă de discuție și controversă printre cei care îi trec pragul – MAAT fie îți place, fie îl detești. Colecția muzeului, mai exact Colecția de Artă a Fundației EDP include lucrările mai multor artiști portughezi contemporani. Vă puteți aștepta ca expozițiile temporare să vizeze teme de actualitate, precum schimbările climatice de exemplu. În cazul în care picturile și instalațiile nu vă sunt pe plac, cu siguranță va compensa o plimbare pe acoperișul clădirii, adesea comparată cu o scoică sau ca un ochi care veghează constant asupra râului Tagus.

  1. Museu Nacional de Arte Antiga

Cunoscut și ca Museu das Janelas Verdes (adică Muzeul ferestrelor verzi), este un muzeu pentru cei care iubesc arta figurativă. Colecția include obiecte de decor, piese de mobilier, ceramică, tapiserii, sculpturi, însă se remarcă datorită picturilor portugheze și europene de secol XV, XVI. Tentațiile Sfântului Anton (Jeronimus Bosch), Sfântul Ieronim (Albrecht Dürer), Panourile Sfântului Vicențiu (Nuno Gonçalves) – lucrare de importanță majoră în cultura portugheză și singurul „portret colectiv” în istoria picturii europene sunt doar câteva dintre lucrările de excepție din colecția muzeului. În plus, multe dintre picturile de secol XVI sunt asociate cu spațiul extra-european, prin urmare veți putea vedea reprezentări unice ale universului Marilor Descoperiri.

În plus, veți putea vedea panourile biombo namban, ce datează din secolul al XVI-lea și care redau sosirea portughezilor în Japonia și modul în care se realizau schimburile comerciale dintre cele două popoare.

Nu-i așa că Lisabona oferă mai mult decât vă așteptați din punct de vedere al artelor? Nu vă umpleți însă agenda – urmează și articolele despre gastronomie și distracții în aer liber! Iar dacă aveți vreun loc preferat în Portugalia, nu ezitați să ne dezvăluiți și nouă secretul :). Așteptăm comentariile voastre pe Facebook și Instagram. Até breve!

 



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL