07/06 2019 O Caminho Português

Camino de Santiago (Drumul lui Iacob sau Peregrinatio Compostellana, ca să folosim și denumirea originală în latină) este unul din cele mai vechi și cunoscute trasee de pelerinaj din lume. Iacob a fost unul din primii apostoli care i s-au alăturat lui Iisus și cel dintâi martirizat. A murit decapitat de împărătul Irod Agripa I și nu a avut parte de un ritual de înmormântare, însă conform legendei în anul 830 un cioban, călăuzit de o stea misterioasă, a descoperit locul în care îi fuseseră îngropate rămășițele. În acest loc (Campus Stellae – Câmpul cu Stele) a fost construită o catedrală, iar Santiago da Compostela a devenit un loc de pelerinaj, la fel ca Ierusalim sau Roma.

Camino portughez

Fast-forward până în zilele noastre: Drumul lui Iacob a devenit o destinație în sine și este bătut anual de sute de mii de oameni din întreaga lume. Pelerinii zilelor noastre merg pe jos sau pe bicicletă, iar unii aleg chiar mijloace de transport medievale (să nu vă surprindă pelerinii călare pe măgar!). Unii din ei aleg acest drum pentru experiența spirituală, alții pentru exercițiul fizic, alții pentru oportunitatea de a întâlni oameni din lumea întreagă în călătoria lor. Din multele variante de rute disponibile pentru a ajunge în Santiago, a doua cea mai populară e cea din Portugalia: O Caminho Português.

Drumul portughez începe  din Lisabona și se încheie, evident, în Santiago, după aproape 620 de kilometri (o lună de mers pe jos, în medie).  Însă majoritatea pelerinilor aleg să înceapă din Porto datorită distanței mai mici (260/280km, în funcție de ruta aleasă), dar și datorită faptului că între Lisabona și Santiago infrastructura pentru pelerinaj  – în special cazările în albergues, hosteluri dedicate exclusiv pelerinilor – este mai slabă. Dacă alegeți varianta completă, fiți pregătiți să stați mai degrabă în cazări „clasice” (dar să privim și partea pozitivă, veți avea parte de tot confortul :))

Dacă începeți din Porto, veți avea nevoie de cel puțin două săptamâni pentru a ajunge la Santiago, la o viteză de aproximativ 20 de kilometri pe zi.  Însă sfatul nostru este să vă permiteți un caminho relaxat, în care să puteți explora în voie locurile prin care treceți, să puteți rămâne poate o zi în plus într-un oraș care vă surprinde plăcut sau să vă odihniți mai mult, dacă veți avea nevoie.

Veți avea de ales între două rute: O Caminho Central (260 km), cel mai popular traseu, sau O Caminho da Costa (280 km), un traseu un pic mai lung, însă care urmează coasta Atlanticului. Cele două rute devin una la Redondrela, de unde mai aveți cam o treime din drum de mers.

Drumul nu este unul dificil, dealurile pe care le veți întâlni sunt în cea mai mare parte line, iar peisajele spectaculoase – ocean, uneori munte și multe orășele fermecătoare. Veți merge în cea mai mare parte pe drumuri de țară sau prin localități, iar ruta este mereu vizibil marcată cu săgeți.

Când să mergeți pe Caminho? Lunile ideale din punctul de vedere al temperaturii sunt aprilie, mai, iunie și septembrie, când nu este prea cald, iar riscul de ploaie e destul de mic. Atenție însă, sunt și cele mai aglomerate luni, deci pe cât posibil încercați să vă faceți rezervări din timp în albergues sau hoteluri. Iulie și august sunt luni foarte fierbinți, potrivite mai ales pentru pelerinii foarte matinali, care pot ajunge la următorul popas înainte de orele arzătoare ale amiezii. De la sfârșitul lui octombrie până în martie, sezonul rece aduce ploi și vânturi puternice, iar multe albergues sunt închise.

Nu uitați ca, la începutul drumului, să vă luați un Credencial do Peregrino – pașaportul de pelerin pe care vi se va pune o ștampilă la fiecare albergue. Cu ajutorul acestuia veți dovedi în Santiago că ați făcut cu adevărat drumul lui Iacob și veți primi certificatul de pelerin (dacă ați parcurs cel puțin 100km pe jos sau cel puțin 200 cu bicicleta sau călare). Puteți cumpăra O Credencial do Peregrino pentru o sumă modică de la Sé Catedral în Lisabona sau Porto, de la birourile Associação Espaço Jacobeus din orașe sau direct din albergues.

În 2017, 2.6 milioane de turiști din întreaga lume au ajuns în Santiago de Compostela în calitate de pelerini pe oricare din multiplele caminhos. Însa pelerinii zilelor noastre nu mai au nevoie să se bazeze doar pe un măgar, noroc și propriile forțe pentru această călătorie. Există companii care organizează ture (self-guided, adică se ocupă doar de rezervări, dar și cu grupuri ghidate), servicii de transport bagaje dintr-un loc în altul pentru cine nu poate merge cu un rucsac greu în spate, posibilitatea ca anumite porțiuni ale drumului să fie „sărite” cu ajutorul unui mijloc de transport (atenție însă la cerințele certificatului de pelerin! Nu veți primi ștampila finală pe un drum făcut cu mașina) și multe alte servicii care au transformat pelerinajul într-o experiență deschisă aproape tuturor.

Mersul pe jos poate fi o vacanță sportivă neașteptat de frumoasă,  în care veți întâlni peisaje minunate și oameni care poate vă vor deveni prieteni pe viață. Daaaaar, dacă plănuiți mai degrabă un staycation, vă propunem o variantă de Caminho Português  mai rapidă, mai comodă și care vă va ajuta și să exersați înțelegerea limbii portugheze: Passo a Passo, o miniserie de 9 episoade în care băieții de la Practice Portuguese parcurg drumul pelerinilor.

Bom Caminho!