„Martor mi-e Dumnezeu” de Makis Tsitas, cu Andrei Aradits

10/30/2019 12:51 pm Publicat de Cristina Nițu ,



Listen on Apple PodcastsListen on SpotifyRSS Feed

 

În Grecia, actorul Andrei Aradits merge de obicei în vacanță, să uite de probleme. Dar după ce a citit „Martor mi-e Dumnezeu” a grecului Makis Tsitas (traducerea Claudiu Sfirschi-Lăudat, Editura ART, 2019), a dat de altele și mai și: profesii pe cale de dispariție, credite bancare și libidinoși. Am stat de vorbă, mai oftând, mai râzând.


MAKIS TSITAS
s-a născut în orașul Yiannitsa, în 1971. A studiat jurnalismul și a lucrat pentru câteva posturi de radio din Salonic. Din 1994, trăiește la Atena. În perioada 1994-2005, a fost editor șef pentru revista literară Periplous, iar în perioada 2006-2011, a fost directorul periodicului literar Index. Din 2012 și până în prezent, este directorul celei mai importante platforme literare online din Grecia: diastixo.gr. Textele sale literare au fost incluse în antologii și au fost publicate în reviste și ziare din Grecia, unele dintre ele fiind traduse în germană, franceză, spaniolă, engleză, ebraică, albaneză, română, bulgară, poloneză sau italiană. Câteva dintre piesele sale de teatru au fost puse în scenă de regizori cunoscuți, precum Roula Pateraki, Ersi Vasilikioti, Sophia Karagianni, Taru Makela sau Alexandru Mâzgăreanu (spectacol-lectură la Teatrul Nottara din București). Este, de asemenea, textier, versurile sale fiind puse pe muzică de Giorgos Stavrianos, Takis Soukas și Tatiana Zografou. A publicat 24 de cărți pentru copii și trei pentru adulți. Romanul „Martor mi-e Dumnezeu” a câștigat, în 2014, Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene și a fost tradus în 12 limbi. Recent, a fost publicat în limba română, în traducerea lui Claudiu Sfirschi-Lăudat, la Editura ART din România.

ANDREI ARADITS s-a născut la București, în anul 1973, și este actor de film, teatru și televiziune. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, în 1996, la clasa profesorului Florin Zamfirescu. Andrei a jucat în numeroase spectacole de teatru, pe mai multe scene bucureștene: Teatrul Evreiesc de Stat, unde a și debutat, Teatrul Bulandra sau TNB. Poate fi văzut și în lungmetraje precum „Tatăl fantomă”, „Bunraku”, „Cenușă și sânge” – film prezentat în afara competiției Festivalului de la Cannes din 2009 -, „Slaughter”, „Contratimp”, „Restul e tăcere”, „Greșeala din trecut”, „Capace” sau în seriale de televiziune precum „Mafalda di Savoia”, „În familie”, „Efect 30”, „Narcisa sălbatică”. În prezent îl puteți vedea în serialul de televiziune „Vlad”. Andrei este un fidel vizitator al Greciei.

Un fragment din romanul „Martor mi-e Dumnezeu”, în lectura actorului Gabriel Răuță:



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL