Os Amarelinhos – Tramvaiele galbene care cuceresc turiștii în Lisabona

09/12/2020 7:26 am Publicat de Liudmila Cernat ,

Călătoria cu celebrul elétrico 28 – alintat și o amarelinho – este una dintre experiențele de neratat în Lisabona. Apare în toate pozele de vacanță, dai cu ochii de el oriunde te învârți și e cam greu să reziști farmecului de a te urca măcar o dată în el.

Acest mijloc de transport în comun a devenit renumit aproape peste noapte și foarte râvnit de turiștii care vizitează capitala Portugaliei. Tramvaiul 28 e un obiectiv turistic în sine, datorită faptului că se plimbă prin mai toate cartierele faimoase ale Lisabonei: Graça, Alfama, Baixa-Chiado, Estrela și ajunge în celălalt capăt al orașului, în Campo do Ourique. Practic, vă bucurați din mers de multe dintre locurile și zonele de interes într-o plimbare de aproximativ o oră.

Nici nu e de mirare că o elétrico 28 este atât de căutat! În timpul călătoriei veți putea trece zăngănind pe lângă Miradouro da Graça, Miradouro das Portas do Sol, Miradouro de Santa Luzia, Sé de Lisboa, Arco da Rua Augusta (văzut din spate, de pe Rua da Conceição). După aceea, o amarelinho urcă spre Chiado și Praça Luís de Camões, zburând pe străduțele înguste până la Assembleia da República, Jardim da Estrela și ponto final – Cemitério dos Prazeres.

 

Cemitério dos Prazeres

Dacă tot ajungeți în acest punct, vă recomandăm să vă plimbați puțin pe aleile răcoroase din Prazeres și să admirați arhitectura monumentelor funerare – nu e nimic ciudat, stați fără grijă. La intrarea în cimitir veți găsi și o hartă a locului, pe care sunt marcate cele mai importante morminte. Tot aici se află cel mai mare mausoleu privat din Europa – o Jazigo dos Duques de Palmela – construit în 1847, găzduiește peste 200 de membri ai familei de Palmela.

Schimbăm registrul și, pentru os mais gulosos, recomandăm un loc minunat care se numește O melhor bolo do chocolate do mundo. Se află chiar lângă Mercado do Ourique și, ce să vedeți, servește um bolo de chocolate maravilhoso!

 

O elétrico 24 – fratele mai puțin cunoscut al tramvaiului 28

La fel de interesant este și traseul tramvaiului 24, cu ajutorul căruia puteți explora partea de Vest a Lisabonei. Este vorba despre un traseu istoric care a funcționat între anii 1905-1995 și a fost readus la viață în 2018.

Călătoria cu tramvaiul 24 începe în Praça Luís de Camões (Baixa-Chiado) și continuă prin Rua da Misericórdia, Largo Trindade Coelho, Jardim de São Pedro de Alcântara, Príncipe Real, Largo do Rato, Jardim das Amoreiras și se încheie în Praça de Campolide. În centrul comercial Amoreiras se află și miradouro Amoreiras 360º Panoramic View pe care vi-l recomandăm numaidecât, pentru priveliștea impressionante.

Pe lângă cele două trasee menționate mai sus, veți mai putea călători cu os amarelinhos și pe alte rute mai puțin turistice cum ar fi: 12 – Martim Moniz (traseu circular); 18 – Palácio da Ajuda – Calvário; 25 – Praça da Figueira – Campo de Ourique.

 

Câteva curiozități despre tramvaiele Lisabonei:

? Os amarelinhos se plimbă prin Lisabona din 1901. La aproape 120 de ani încă se țin bine și zguduie zdravăn turiștii pe străduțele înguste.

? De-a lungul timpului și-au schimbat culoarea, dar năravul ba! Au fost colorate în verde sau roșu, dar pare că galbenul le vine cel mai bine.

? Cel care conduce tramvaiul nu e motorista, ci guarda-freio, un fel de gardian al frânelor.

? Tramvaiul are până la 9 viteze și poate zburda cu o viteză de maximum 60 km/h.

? De pe vremea când își lua avânt pe străzile înguste ale Lisabonei a rămas și expresia: „Eh, lá! Hoje o Diabo vai a 9!“.

? Há quem diga că tot despre o elétrico este și zicala „como sardinhas em lata”, care face referire la aglomerația din mijloacele de transport în comun. La orele de vârf e posibil să vă simțiți exact ca sardinele în conservă în elétrico 28!

 

Dacă v-a plăcut articolul și vreți să aflați ce vrăji mai facem la Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter și să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL