Ceramica Bordalo Pinheiro. Rolul unei familii de artiști în cultura portugheză (I)

09/19/2020 6:54 am Publicat de Liudmila Cernat ,

Arta ceramică este una dintre cărțile de vizită ale Portugaliei și este strâns legată de istoria familiei Bordalo Pinheiro. Probabil ați întâlnit deja, în varii ocazii, acest nume și minunatele obiecte de ceramică sub semnătura lui Bordalo Pinheiro. 

Dar a cui, mai exact? Întrebarea este cât se poate de legitimă întrucât familia a avut mai mulți reprezentanți de seamă, fiecare jucând un rol important în istoria și cultura portugheză:

– Manuel Maria, deschizător de drumuri și bunicul familei; 

– Rafael și Columbano, frații artiști ai familiei;

– Manuel Gustavo, fiul lui Rafael, care a moștenit câte puțin din talentul predecesorilor și a inovat în arta ceramică tradițională.

 

Astăzi vi-l prezentăm pe Rafael Bordalo Pinheiro (1846-1905) – ilustrator, caricaturist și primul creator de benzi desenate din Portugalia, sculptor și virtuoz al ceramicii. 

A fondat pe 30 iunie 1884 Fábrica de Faianças das Caldas da Rainha, unde a creat sute de modele ceramice unice, cu o puternică inspirație naturalistă din fauna și flora locală, influențe renascentiste și elemente arabe. 

Pentru piesele remarcabile de ceramică create aici a câștigat medalii de aur la expozițiile internaționale din Madrid, Anvers, Paris și St. Louis (Statele Unite ale Americii).

 

Jarra Beethoven, etalon al extravaganței

Una dintre cele mai excentrice lucrări semnate de Rafael Bordalo Pinheiro este Jarra Beethoven, o vază care depășește 2,60 metri înălțime. Simbol al exuberanței, ea a fost creată pe comandă pentru politicianul portughez José Relvas, care intenționa să decoreze cu această piesă Casa dos Patudos din Santarém. 

Surpriză, însă! Impunătoarea vază nu a încăput efectiv în spațiul pentru care a fost creată! Fără cumpărător în Portugalia, Rafael Bordalo Pinheiro s-a văzut nevoit să transporte opera de artă în Brazilia, unde a organizat chiar și o tombolă pentru a o vinde. Într-un final, Jarra Beethoven i-a fost dăruită președintelui Campos Sales, iar astăzi este expusă la Museu Nacional de Belas Artes din Rio de Janeiro.

 

As andorinhas. Rândunicile de ceramică

Știați că primele rândunici de ceramică au prins viață din mâna sculptorului Rafael Bordalo Pinheiro, în 1891? La scurt timp, acestea au început să se cuibărească în casele și sufletele portughezilor și străinilor deopotrivă, iar ușor-ușor s-au transformat într-un simbol portughez de excepție. 

Vizionar din fire, Bordalo Pinheiro a intuit succesul rândunicilor sale și le-a brevetat în 1896. Nici nu e de mirare că publicul le-a primit cu atâta căldură pentru că rândunica emană grație și afecțiune, ne amintește de primăvară și de razele soarelui ce încălzesc cuibul. Căci rândunica se întoarce în fiecare primăvară la cuibul său!

La origine, rândunicile lui Bordalo erau simple, negre și puteau fi folosite pentru a decora atât interiorul, cât și exteriorul locuințelor. Astăzi, varietatea modelelor inspirate de micuțele păsări este impresionantă numai dacă te uiți în magazinele de suveniruri destinate turiștilor, care abia așteaptă să le poarte peste tot în lume.

 

O gato assanhado. Pisica zburlită

Convins că a fost pisică într-o altă viață, Rafael Bordalo Pinheiro nutrea o dragoste specială pentru aceste creaturi. Pisicile se regăsesc pretutindeni în opera artistului, atât în desene și caricaturi, cât și în piesele sale de ceramică. Iată că animalele sale de companie, motanul Pires și pisica Pili, au jucat un rol important în ceramica portugheză așa cum o cunoaștem astăzi.

Și pentru că talentul familiei s-a moștenit vreme de generații, trebuie să vă spunem că fiul lui Rafael, Manuel Gustavo Bordalo Pinheiro, nu doar că a călcat pe urmele tatălui său, dar s-a făcut remarcat ca pionier al ilustrației pentru copii și este considerat un inovator în fabricarea obiectelor de ceramică. 

Dar despre Manuel Gustavo vă povestim mai multe săptămâna viitoare, când mergem și la vernisajul expoziției „Manuel Gustavo Bordalo Pinheiro. Histórias Desenhadas”, organizat la muzeul cu același nume din Lisabona.

Até à próxima!

 

Dacă v-a plăcut articolul și vreți să aflați mai multe despre cultura lusofonă și ce vrăji mai facem la Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter, să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL