Ceramica Bordalo Pinheiro. Rolul unei familii de artiști în cultura portugheză (II) – video

09/26/2020 7:21 am Publicat de Liudmila Cernat ,

Așa cum v-am povestit săptămâna trecută, astăzi vorbim despre fiul lui Rafael Bordalo Pinheiro, Manuel Gustavo. Dacă nu ați citit prima parte a articolului, este vorba despre familia a cărui nume este strâns legat de ceramica portugheză.

Și pentru a fi siguri că nu ne scapă niciun detaliu important de menționat, pe 24 septembrie am participat la vernisajul expoziției „Manuel Gustavo Bordalo Pinheiro. Histórias Desenhadas”, organizat la Muzeul Bordalo Pinheiro din Lisabona, așa că vă aducem noutăți chiar de la fața locului!

 

Talentul rămâne în familie

Ilustrator, umorist și caricaturist, Manuel Gustavo Bordalo Pinheiro (1867-1920) nu doar că a călcat pe urmele faimoșilor săi predecesori, dar este considerat un inovator în fabricarea obiectelor de ceramică.

Moștenirea de familie a jucat un rol esențial în dezvoltarea artistică a lui Manuel Gustavo. Bunicul său – Manuel Maria – a fost pictor și sculptor, tatăl său – Rafael – a fost caricaturist, jurnalist și ceramist, mătușa sa – Maria Augusta, pictoriță și ea – a avut o contribuție majoră în inovarea industriei de dantelărie din Peniche, iar unchiul său Columbano a fost unul dintre cei mai importanți pictori realiști ai secolului XIX.

 

Manuel Gustavo a debutat în cariera de ilustrator la doar 17 ani și, din acel moment, a publicat în mod constant în ziarele de satiră ale tatălui său (O António Maria, Os Pontos nos Iis, A Paródia). Ba chiar a și condus aceste redacții când tatăl său era în Brazilia și când acesta se dedica în totalitate activității de la fabrica de ceramică din Caldas da Rainha. Este considerat pionier al ilustrației pentru copii și responsabil pentru crearea primului erou portughez de benzi desenate – O Gafanhoto.

 

Opera ceramică a lui Manuel Gustavo îmbină designul grafic cu arta ceramică și stilul tradițional naturalist cu elemente de Art Nouveau. Prima sa expoziție de ceramică a fost inaugurată în 1906, la un an de la moartea tatălui său.

“Terracotas policromas” este una dintre cele mai reprezentative colecții de ceramică prezentate de Manuel Gustavo, în 1909. Criticul de artă José Queiroz a descris-o drept „o nouă expresie a artei în ceramica portugheză”.

Din păcate, muzeul Bordalo Pinheiro găzduiește doar câteva dintre obiectele din ceramică create de Manuel Gustavo, majoritatea aflându-se în colecții private.

Manuel Gustavo a aplicat cu succes principiile designului grafic în ceramică. Un exemplu reprezentativ de exploatare a plasticității materialului ceramic este un set de 8 farfurii decorative creat de artist. Puteți admira mai jos două dintre acestea: cocoșul și papagalul, expuse la muzeul Bordalo Pinheiro.

Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Manuel Gustavo Bordalo Pinheiro, muzeul Bordalo Pinheiro, în parteneriat cu Google Arts & Culture, vă invită să vizitați virtual opera artistului. De asemenea, puteți consulta online câteva dintre ilustrațiile lui Manuel Gustavo publicate în diverse reviste de satiră politică și benzile desenate create de acesta. Tot pe site-ul muzeului găsiți și cataloagele de ceramică de la Fábrica Bordalo Pinheiro.

Astăzi, Fábrica de Faianças Artísticas Raphael Bordallo Pinheiro joacă un rol important în revitalizarea ceramicii portugheze și a patrimoniului cultural asociat acestei familii. Iar piesele decorative Bordalo Pinheiro continuă să ducă mai departe prestigiul industriei ceramice portugheze.

Dacă v-a plăcut articolul și vreți să aflați mai multe despre cultura lusofonă și evenimentele Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter, să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL