Cele mai “bué fixe” cadouri pe care le poți aduce prietenilor din Portugalia – I

11/07/2020 1:01 am Publicat de Liudmila Cernat ,

Vacanțele în Portugalia sunt cele mai faine. Și nu o spunem doar noi, pentru că iubim Portugalia și lumea lusofonă, ci o demonstrează todos os anos numărul premiilor din domeniul turistic pe care Portugalia le primește.

În 2020, pentru al patrulea an consecutiv, Portugalia a fost distinsă cu premiul Melhor Destino da Europa în cadrul World Travel Awards. Aceste premii sunt echivalentul Oscarurilor în domeniul turismului, iar Portugalia a luat anul acesta, în total, 26 de premii din diverse categorii. Spre exemplu, o Porto a fost distins cu premiul Melhor Destino City Break da Europa, iar Lisabona – Melhor Destino Europeu de Cruzeiros, Algarve – Melhor Destino de Praia da Europa, insulele Azore – Melhor Destino de Turismo de Aventura, Madeira – Melhor Destino Insular etc. Dacă vă pasionează subiectul, puteți consulta lista completă aici.

Așadar, petrecem o vacanță extraordinară oriunde în Portugalia și vine vremea, cu regret și suspine, să ne întoarcem acasă. În acest moment apare eterna întrebare: dar ce le putem aduce prietenilor din Portugalia? O mulțime de lucruri! Așa de multe încât nici nu le putem cuprinde într-un singur articol (dar fiți fără grijă, urmează și alte articole pe această temă).

Începem cu câteva dintre cele mai populare produse tradiționale portugheze, pentru toate gusturile și buzunarele!

 

Pastéis de Belém sau pastéis de nata

Odată ce-ați încercat pastéis de nata, nu mai există cale de întoarcere. Veți pofti la ele pe viață! De ce sunt două denumiri? Cei de la Pastelaria Pastéis de Belém au rețeta originală, patentată și ținută la secret de către proprietari. Din acest motiv, toți ceilalți care fabrică și comercializează aceste produse de patiserie trebuie să le spună pastéis de nata.

În ceea ce privește gustul, veți putea observa diferențe fine în textura cremei, cât de dulce este sau cât de crocant este foietajul. Dacă aveți prieteni înnebuniți după dulciuri (gulosos), mergeți la sigur! Puteți lua liniștiți câteva ambalaje a câte 6 pastéis – rezistă fără probleme câteva zile, dacă sunt ținute la frigider. Dacă nu ajungeți la Pastéis de Belém, puteți încerca și pastéis de nata de la Manteigaria, Pastelaria Aloma, Pastelaria Santo António sau Confeitaria Nacional.

 

Tot la categoria dulciuri ușor de transportat ar mai fi și pastéis Bordallo – o specialitate de pastéis în formă pătrată, care au compoziție de năut; há também pastéis de Feijão, de Alfarroba e de Amêndoa – mai există și pastéis de fasole verde, de roșcovi și de migdale. La Casa São Miguel din Alfama găsiți toate aceste specialități de pastéis și multe bunătăți atât în varianta comestibilă, cât și din ceramică!

Cu siguranță veți aprecia și bolo de arroz – brioșe care hoje em dia nu prea se mai fac cu făină de orez, dar sunt foarte bune chiar și așa; bolinhos de cenoura – mici brioșe cu o compoziție de morcovi; queijadas de Sintra – ca formă sunt foarte asemănătoare cu pastéis, dar au o compoziție cu brânzică de vaci, lapte și ouă. Recomandăm să treceți pe la Casa Piriquita din Sintra pentru a degusta aceste minunății și renumitul travesseiro. De asemenea, vă mai puteți inspira din recomandările Liudmilei publicate pe conturile nostre de Instagram și Facebook!

 

Cerâmica Bordalina

Tradiția confecționării obiectelor de ceramică în Portugalia datează de mai bine de 200 de ani. Din acest motiv, la magazinele de suveniruri veți găsi foarte multe obiecte de ceramică decorativă sau pentru uz casnic. Chiar dacă seturile de farfurii și vaze sunt absolut superbe, din păcate sunt și cam greu de transportat. Așa că vă recomandăm să vă îndreptați atenția spre obiecte ceva mai mici, dar la fel de frumoase și utile.

În primul și-n primul rând, recomandăm as andorinhas, rândunicile de ceramică care au prins viață din mâna lui Rafael Bordalo Pinheiro. Le veți găsi atât în varianta clasică, andorinhas pretas, cât și în diverse culori sau combinații de culori, chiar și rândunici pictate manual. Aceste rândunici au o proprietate aparte și pot fi agățate pe perete în loc de tablouri.

Credem că foarte utile la casa omului mai sunt și farfurioarele pentru măsline, cu buzunăraș separat pentru sâmburi. Cu sigurantă nici nu știați că aveți nevoie de așa ceva până nu le-ați văzut în Portugalia, la restaurante, când vi s-au adus măslinele în astfel de farfurii! Tot la această categorie ar mai fi de menționat suporturile pentru pahare realizate din ceramică, diverse modele de dopuri pentru sticle, seturi de solnițe și farfurioare pentru desert. O céu é o limite!

 

Sardinhas

Să vă întoarceți din Portugalia fără măcar o conservă de sardine este de-a dreptul inacceptabil, căci sardinele din Portugalia sunt as melhores! Le găsiți atât în magazinele specializate de conserve, cum ar fi O Mundo Fantastico da Sardinha Portuguesa, Conserveira de Lisboa, Silva & Feijóo, cât și în supermarketuri și magazine cu produse tradiționale portugheze. Unele dintre cele mai populare mărci sunt conservas Pinhais, Santa Catarina, Conserveira do Sul, Dâmaso, La Gondola, Minerva, Nero și Ramirez.

 

Licores

Ultima categorie pe lista de astăzi, dar nu și cea din urmă: os licores de Portugual. Să începem cu ginjinha – faimosul lichior din vișine care își are originea în romanticul orășel-cetate Óbidos. Puteți degusta ginjinha oriunde în Lisabona, în păhărel de ciocolată sau nu, dar să știți că cea din Óbidos, de la barul Ibn Errik Rex (Bar Reis Nobre), este cea mai delicioasă. Totuși, ginjinha nu este singurul lichior tradițional care poate deveni un cadou extraordinar pentru prieteni. O altă specialitate a Portugaliei este și Beirão, un lichior digestiv fabricat din plante medicinale, pe care-l puteți consuma ca atare sau adăuga în cocktailuri.

O Licor Arroz Doce, produs în Azore, este foarte diferit de cele două menționate mai sus, fiind un lichior fabricat din lapte care se bea cu puțină scorțișoară deasupra. Din aceeași categorie ar mai fi și o Licor de Pastel de Nata, anume pentru cei care nu se satură de gustul special al pastéis de nata!

La capitolul lichioruri, mai putem menționa Amarguinha – Licor de Amêndoa Amarga, Licor de Nêspera, Licor de Maracujá, Licor de Ananás, Licor de Merda, Licor de Banana și multe altele.

V-au plăcut recomandările noastre? Dacă da, stați pe-aproape! Vom continua această listă și în lunile următoare, cu tot felul de minunății portugheze cu care să vă bucurați prietenii și apropiații la revenirea din Portugalia.

Ca să aflați mai multe despre cultura lusofonă și evenimentele Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter-ul nostru super exclusivist și să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook! Até à próxima!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL