Cele mai spectaculoase 10 miradouros de unde să admiri Lisabona

11/14/2020 7:45 am Publicat de Liudmila Cernat ,

Lisabona are o calitate extraordinar de rară: e frumoasă din orice loc ai privi-o, în special din punctele de belvedere – miradouros – de unde panorama asupra orașului este mesmo espetacular.

Cea mai bună modalitate de a cunoaște Lisabona este să o explorezi la pas, să te bucuri de modelele de pe trotuarele pavate manual cu bazalt și calcar – calçada portuguesa – să urci și să cobori străduțele înguste, de cele mai multe ori în trepte și să poposești la un miradouro de unde priveliștea cu siguranță vai tirar o seu fôlego.

Vă propunem astăzi o plimbare virtuală pe la câteva dintre cele mai lindos miradouros de Lisboa. Mai sunt și altele, căci la o primă numărătoare Lisabona are cel puțin vreo 30 de miradouros, unele mai ascunse decât altele, dar toate absolut minunate!

 

Miradouro de Santa Luzia

Acest miradouro se află în cartierul Alfama, partea cea mai veche a orașului, care se întinde de la Castelul São Jorge până aproape de râul Tejo. Miradouro de Santa Luzia este încadrat de Bougainvillea (floarea de hârtie), înflorită mai mereu, de un mic lac artificial și de o grădină romantică. De aici, priveliștea asupra cartierului Alfama este de neegalat, ba chiar ai vedere directă spre o Terminal de Cruzeiros de Lisboa. În grădina de la nivelul superior al miradouro-ului puteți admira niște panouri de azulejos absolut superbe cu Praça do Comércio înainte de cutremurul din 1755 și cucerirea Lisabonei de la mauri din 1147.

 

Miradouro das Portas do Sol

Foarte aproape de Miradouro de Santa Luzia găsiți și acest miradouro-terasă de unde puteți admira Igreja de São Vicente de Fora, precum și albastrul infinit al cerului contopit cu apele râului Tejo. Puteți profita de soare, savura um copo de vinho la o Quiosque das Portas do Sol și să vă îmbătați cu priveliștea încântătoare oferită de Lisabona.

 

Miradouro do Castelo de São Jorge

Castelul São Jorge este situat pe cea mai înaltă dintre cele șapte coline ale Lisabonei. Este astfel extrem de ofertant pentru fotografii, căci zidurile și turnurile sale oferă perspective fantastice asupra cartierului Baixa și a râului Tejo. Chiar dacă drumul până la castel poate fi pe alocuri anevoios din cauza pantelor abrupte ale străduțelor pavate cu piatră cubică, merită fiecare pas! Nu e musai să vă dați duhul pe dealuri, dacă nu vreți, căci există și o variantă mai simplă de a ajunge la castel – o autocarro número 737, pe care-l luați din Praça da Figueira (Rossio), sau o elétrico 28, emblematicul tramvai galben care vă duce până la Portas do Sol, de unde puteți urca a pé.

 

Miradouro da Graça

Acest miradouro mai poartă și numele Sophiei de Mello Breyner Andresen, prima poetă și scriitoare care a primit în 1999 cel mai prestigios premiu pentru poezie – Premiul Camões. De aici, de la terasa de lângă biserica și mănăstirea Nossa Senhora da Graça veți avea o priveliște fabuloasă asupra Castelului São Jorge și a cartierelor Mouraria și Martim Moniz. Și mai are un plus! Esplanada de la Miradouro da Graça este unul dintre cele mai faine locuri unde puteți prinde um pôr do sol maravilhoso!

 

Miradouro da Senhora do Monte

În Lisabona, un lucru e sigur: străzile înguste şi abrupte conduc către panorame surprinzătoare. Cu cât mai abrupt e dealul, cu atât mai frumoasă priveliștea! Tot în cartierul Graça se afă și Miradouro da Senhora do Monte, un miradouro mai ascuns, mai cochet și mult mai liniștit decât Miradouro da Graça. De la umbra pinheiros, ocrotiți de statuia Fecioarei, veți putea admira un super view și veți profita de liniștea acestui oraș mereu în mișcare.

 

Miradouro do Jardim do Torel

Această grădină-miradouro este unul dintre cel mai bine păstrate secrete ale localnicilor. Cum turiștii nu prea calcă prin aceste părți ale orașului, ratează vederi surprinzătoare spre Avenida da Liberdade și Baixa-Chiado. Acest jardim-miradouro e un loc ideal pentru un picnic pe iarbă și are chiar și un fel de piscină situată pe acoperișul unei grădinițe. Din acest punct al colinei Santana le putem face cu mâna celor de la miradouro São Pedro de Alcântara, care se află la câteva sute de metri distanță, exact pe partea opusă, pe colina de São Roque.

 

Miradouro São Pedro de Alcântara

Este unul dintre cele mai populare miradouro din Lisabona, aflat între cartierele Príncipe Real și Bairro Alto, datorită unor vederi panoramice asupra orașului pur si simplu deosebite. Urmărind harta din azulejos veți putea identifica cu ușurință Castelul São Jorge, a Sé de Lisboa, a Igreja da Graça și miradouro da Graça, Jardim do Torel, precum și toată zona Baixa și râul Tejo.

 

Miradouro de Santa Catarina

În vremurile bune, când încă nu știam ce e distanciamento social și o uso de máscara na rua exista doar în filme, Miradouro do Adamastor (Santa Catarina) era un fel de ponto de encontro pentru tinerii cool și neliniștiți ai Lisabonei. Acest miradouro este situat în cartierul Bica, iar panorama râului Tejo e tot ce ai nevoie pentru o după-amiază faină de noiembrie! Pe lângă view-uri, în această zonă veți găsi rooftop-uri, cafenele și restaurante pe toate gusturile.

 

Miradouro do Elevador de Santa Justa

Aici veți avea parte de una dintre cele mai ofertante panorame ale orașului. Miradouro liftului Santa Justa se află la 45 de metri altitudine, iar vederea de sus îți taie efectiv răsuflarea! Ca să ajungeți aici trebuie să luați liftul de la baza monumentului și apoi să urcați pe o scară în spirală. Odată ajunși pe terasa liftului veți vedea ca-n palmă zona Baixa-Chiado, Praça do Rossio, Praça do Comércio, a Rua Áurea e a Rua de Prata, o Castelo de São Jorge, a Sé de Lisboa. Uma maravilha!

 

Miradouro Amoreiras 360º Panoramic View

După cum o spune și denumirea acestui miradouro, priveliștea de aici este chiar de 360 de grade. Situat pe unul dintre turnurile centrului comercial Amoreiras, din acest punct puteți admira a Ponte Vasco da Gama, o Castelo de São Jorge, a Sé de Lisboa, o Reservatório da Mãe d’Água, a Ponte 25 de Abril, Cristo Rei, o Padrão dos Descobrimentos, a Torre de Belém și multe alte obiective din Lisabona. S-ar putea chiar să prindeți și un avion de super aproape, pentru că Amoreiras este exact pe direcția de aterizare a avioanelor care se îndreaptă spre aeroportul Portela.

Acum că ați admirat Lisabona din atâtea unghiuri, cu atâtea nuanțe de soare, norișori pufoși și apusuri, care este miradouro care v-a cucerit pentru totdeauna?

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să aflați ce vrăji mai facem la Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter și să ne urmăriți pe Instagram și pe Facebook! Até breve!

 



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL