Joana Vasconcelos în Țara Minunilor: artă contemporană și tradiție portugheză

11/21/2020 7:51 am Publicat de Liudmila Cernat ,

V-ați imaginat vreodată cum ar putea arăta tradițiile, bogăția culturală și istorică a Portugaliei într-un decor de Alice în Țara Minunilor? Ei bine, expozițiile artistei plastice portugheze Joana Vasconcelos cu siguranță depășesc orice imaginație și ne transpun în lumi fabuloase și, în același timp, extrem de actuale.

sursa foto: cityguidelisbon.com/people/joana-vasconcelos

Joana Vasconcelos este una dintre cele mai cunoscute și comentate artiste plastice din Portugalia. Ea folosește elemente din arta tradițională portugheză ca rampă de acces pentru arta modernă și le transpune în contemporaneitate.

Modul în care opera sa expune și modelează atitudini foarte bine înrădăcinate în cultura portugheză este atât de inedit, încât nici nu este de mirare că fiecare apariție mediatică devine instant prilej de dezbateri aprinse.

În creațiile sale, artista explorează rolul tradițional al unor obiecte și asocierea de gen pe care le-o atribuim în societate. Astfel, multe dintre instalațiile de artă create de Joana Vasconselos reinventează anumite obiecte asociate feminității – oglinzi, pantofi, chiar și cratițe – prin atribuirea unor forme și înțelesuri noi, bizare, neobișnuite.

sursa foto: joanavasconcelos.com

Red Independent Heart – o inimă sub formă de Coração de Viana, model de filigran tradițional portughez. Opera este realizată din tacâmuri roșii de plastic și face o mișcare de rotație circulară, acompaniată de muzica fadistei Amália Rodrigues.

sursa foto: joanavasconcelos.com

I’ll Be Your Mirror – o mască de Carnaval realizată din 231 de rame cu oglinzi. Piesa cântărește aproape 2,5 tone și a fost expusă la muzeul de artă contemporană Guggenheim din Bilbao, Spania.

sursa foto: vasconcelos-versailles.com

Marilyn, Dorothy, Carmen Miranda – pantofi cu toc (sandálias de salto alto) realizați din cratițe și capace de oțel inoxidabil. Asocierea improbabilă a cratițelor cu pantofii impune o revizuire a femininului și a comportamentelor asociate în mod tradițional feminității.

Și exemple sunt multe! Dacă v-am trezit curiozitatea, puteți arunca un ochi pe site-ul artistei, unde veți găsi catalogul cu toate creațiile sale și explicațiile instalațiilor artistice.

Joana Vasconcelos este o artistă în vogă, recunoscută la nivel mondial pentru operele sale. În 2012 a fost prima femeie și, în același timp, cel mai tânăr artist invitat să-și prezinte opera la Palatul Versailles, unde a expus 20 de lucrări, fiecare dintre ele fiind gândită exact pentru locul sau sala din Palat în care a fost expusă. Ulterior, în 2013, o parte din operele acestei expoziții au fost găzduite în Palácio Nacional da Ajuda din Lisabona, devenind una dintre cele mai vizitate expoziții de artă din Portugalia (235.000 de vizitatori).

De asemenea, ea a expus lucrări în cadrul Bienalei de la Veneția în 2005 – cu lucrarea „A Noiva“/„Mireasa“, în 2013, când a reprezentat Portugalia cu pavilionul plutitor „Trafaria Praia”/„Plaja Trafaria” și în 2015 – cu „Giardino dell’Eden”/ „Grădina Edenului”. Puteți vedea toate aceste instalații artistice accesând link-urile din text.

 

Colaborarea cu Roche Bobois

sursa foto: roche-bobois.com

Dacă până acum ați văzut instalații artistice realizate în mare stil, expuse în galerii de artă, muzee și palate, veți fi surprinși să vedeți cum arta poate intra și în casele noastre.

După cum v-am semnalat și într-unul din newsletterele noastre, arta Joanei Vasconcelos nu este limitată doar spațiilor artistice. Un proiect foarte interesant de design realizat de artista portugheză este colaborarea cu marca franceză de mobilier contemporan Roche Bobois. Colecția aniversară Bombom demonstrează încă o dată că arta poate și trebuie să fie parte din viața noastră, fără a se limita la expoziții clasice în galerii și muzee. Voi ați alege astfel de piese îndrăznțe pentru locuința voastră?

Dacă v-a plăcut articolul și vreți să cunoașteți și alți artiști de expresie portugheză, să primiți lunar inspirație și recomandări de la Fala Português!, nu uitați să vă abonați la newsletter

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze! Até breve!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL