Azulejo, povestea unuia dintre cele mai cunoscute simboluri portugheze

01/08/2021 10:51 am Publicat de Liudmila Cernat ,

La ce vă gândiți când auziți cuvântul azulejo? Dacă primul răspuns care vă vine-n minte este azul (culoarea albastră), pode ser… căci multe dintre celebrele plăci de ceramică decorată numite azulejos sunt într-adevăr de culoare albastră.

Să știți însă că acest cuvânt – azulejo – este de proveniență arabă (az-zallīj) și înseamnă „mică piatră lustruită”. Inventate în Egipt, azulejos au ajuns pe teritoriul Peninsulei Iberice datorită maurilor, mai întâi în Spania și apoi în Portugalia.

Portughezii au adoptat tehnica abia în secolul XV, când Dom Manuel I, impresionat de palatul Alhambra din Granada, a hotărât să decoreze astfel și palatul său din Sintra. Și din acest moment azulejos au început să fie folosite de cler și de burghezie pentru decorarea mănăstirilor, a bisericilor și a palatelor.

Astăzi azulejo este prin excelență un simbol portughez, iar Portugalia este cunoscută drept capitala mondială a acestor plăcuțe de ceramică.

Azulejos pombalinos

La o plimbare prin Lisabona veți observa că și astăzi multe dintre clădiri sunt îmbrăcate în azulejos din cap până-n picioare. Dar cum au ajuns portughezii să utilizeze azulejos la scară largă?

După cutremurul din 1755, multe dintre edificiile din Baixa-Chiado au trebuit reconstruite din temelie. Așa că Marquês de Pombal, responsabil de reconstrucția Lisabonei, a decis să folosească aceste plăci de faianță atât pentru fațade, cât și pentru interioarele clădirilor. Decizia marchizului a fost ghidată de faptul că azulejos protejează clădirile de umezeala excesivă, de căldură și de frig și, la acea vreme, aveau un preț relativ redus față de alte materiale de construcție.

Astăzi azulejos continuă să fie o artă vie deosebit de prețuită în Portugalia. De exemplu, în Lisabona multe stații de metrou sunt decorate cu azulejos pictate de artiști contemporani. Dacă sunteți curioși, puteți intra pe site-ul Metropolitano de Lisboa pentru a admira operele de artă din stațiile de metrou.

Culori și simboluri

Astăzi multitudinea modelelor și culorilor azulejos este impresionantă. Să știți însă că primele azulejos de origine arabă erau decorate doar cu modele geometrice. Ulterior, artiștii portughezi au introdus pe azulejos diverse motive ale regalității precum sfera armilară sau crucea Ordinului lui Hristos, chipuri umane și reprezentări ale florei și faunei exotice din teritoriile cucerite în perioada Marilor Descoperiri Geografice.

Panourile de azulejos au devenit în timp din ce în ce mai complexe ca design și ca întindere. Precum o pânză de tablou, plăcile de azulejos s-au transformat într-un mediu ideal pentru povestirea și ilustrarea istoriei, relatarea scenelor mitologice și de iconografie religioasă.

Până în a doua jumătate a secolului XVI, se foloseau doar patru culori pentru decorarea azulejos: albastru, galben, verde și violet, obținute prin oxidarea metalelor precum cobaltul, fierul, cuprul, respectiv manganul. În Portugalia secolului XVII erau foarte populare panourile de azulejos pictate doar în alb și albastru. Iar combinația de albastru cu galben, prezentă în multe palate la acea vreme, era considerată simbol al bogăției și puterii.

Porto, orașul azulejos de culoare albastră

Dacă vă aflați în Porto, intrați să admirați bisericile înveșmântate cu azulejos de culoare albastră. Printre cele mai frumoase se numără a Igreja de Santo Ildefonso, a Igreja dos Congregados, a Capela das Almas, a Igreja dos Carmelitas Descalços și a Igreja de Nossa Senhora do Monte do Carmo. Și dacă tot sunteți prin zonă, nu uitați de Estação de São Bento. Pereții interiori ai gării sunt îmbrăcați cu 20.000 de plăcuțe de azulejos ce ilustrează scene din istoria Portugaliei și din istoria trasporturilor portugheze.

Azulejos în Lisabona

Unde găsiți cele mai spectaculoase clădiri îmbrăcate în azulejos în Lisabona? Dacă sunteți un turist metodic și foarte bine organizat și vreți să mergeți la sigur vă sugerăm următoarele obiective: loja Viúva Lamego (Intendente), Convento de São Vicente de Fora, Convento da Graça, Capela de São Roque, Casa de Ferreira das Tabuletas, Palácio Nacional de Queluz, Palácio dos Marqueses de Fronteira și, desigur, Museu Nacional do Azulejo.

Museu Nacional do Azulejo

Dacă doriți să aflați mai multe despre arta azulejo, tehnici, istorie și poate chiar să și participați la un atelier de pictură pe azulejos, vă recomandăm o vizită la Museu Nacional do Azulejo.

Muzeul se află în clădirea Mănăstirii Madre Deus (construită în 1509) și găzduiește una dintre cele mai impresionante colecții de azulejos din lume. De altfel, vă puteți delecta și cu o vizită virtuală la muzeu através da Google Arts & Culture.

Azulejos în România

Știați că puteți admira azulejos și în România? Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud deține o colecție de azulejos care a aparținut poetului Lucian Blaga. De unde această pasiune a lui Blaga pentru azulejos și arta portugheză? Ei bine, Lucian Blaga a fost reprezentantul diplomatic al României la Lisabona între 1938-1939. Odată revenit acasă, poetul a adus cu sine o mică și colorată comoară cu 125 de plăci de faianță din secolele XVII-XVIII.

N-ai chef de lectură? Încearcă varianta audio:

Nu uitați să vă abonați la newsletter-ul Fala Português! pentru a fi la curent cu noutățile din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze! Até breve!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL