Coração de Viana, cea mai emblematică bijuterie portugheză

02/26/2021 10:31 pm Publicat de Liudmila Cernat ,

Coração de Viana, în traducere „inima Vianei”, este o bijuterie portugheză de o frumusețe extraordinară. Este lucrată în filigran, tehnică frecvent comparată cu brodatul artizanal, diferența fiind aceea că firele fine ale broderiei filigran sunt din aur sau din argint.

sursa foto: descobrirportugal.pt

Tehnica filigranului își are originile în regiunea Minho din nordul Portugaliei. Spre exemplu, în Gondomar și Póvoa de Lanhoso se află cele mai multe ateliere specializate în acest stil de realizare a bijuteriilor. În această regiune a fost creat un program special pentru promovarea acestui meșteșug care se numește a Rota da Filigrana (Drumul Filigranului).

În apropierea Póvoa de Lanhoso, mai exact în orașul Travassos, se află o Museu do Ouro (Muzeul Aurului), ce deține o impresionantă colecție de bijuterii lucrate în filigran. E un loc ce merită pus pe listuța cu locuri de vizitat în Portugalia. Ați notat, da?

Știați că înainte de a deveni un simbol al iubirii romantice, inima era considerată centrul vieții, simbolizând generozitate, blândețe și onestitate? În lăcașele de cult, sfinții erau înfățișați cu inima în afara pieptului, înconjurată de flăcări, o imagine sugestivă pentru puterea și căldura sentimentelor izvorâte din inimă.

Aparentemente, originea coração de Viana derivă chiar din această tradiție a ordinului religios Sagrado Coração de Jesus. Dacă așa stă treaba, probabil vă întrebați cum de a devenit coração de Viana o bijuterie atât de populară, fiind parte a costumului popular din Minho și un simbol portughez recunoscut în lumea largă?

Ei bine, acest fapt i se datorează unei regine portugheze. Dona Maria I și soțul său, Dom Pedro III, au jurat că vor construi o biserică dacă vor fi binecuvântați cu un băiat care să moștenească tronul Portugaliei.

Întrucât dorința li s-a împlinit, astăzi putem admira faimoasa Basílica da Estrela, numele său oficial fiind Real Basílica e Convento do Santíssimo Coração de Jesus. Și, pe lângă ridicarea acestei biserici, tot atunci regina Maria I a ordonat confecționarea unei inimi din aur în cinstea ordinului religios care a binecuvântat-o cu un moștenitor.

sursa foto: e-joias.pt

Partea de sus a inimii de Viana reprezintă, după unii, simbolul coroanei regale, iar după alții, o stilizare a flăcărilor ce înconjoară inima din iconografia religioasă, motiv pentru care aceste bijuterii se mai numesc și corações flamejantes (inimi înflăcărate) sau corações duplos (inimi duble).

Așadar, prima inimă de acest fel n-a avut nicio treabă cu îndrăgostiții și iubirea laică, ci a fost un omagiu adus în semn de recunoștință pentru minunea nașterii moștenitorului regal. De obicei, partea de jos – inima propriu-zisă – este împodobită cu motive vegetale. Normalmente, o floare aplicată pe mijloc face legătura dintre cele două părți ale inimii.

Deși s-a îndepărtat foarte mult de simbolistica religioasă, astăzi coração de Viana este totuși asociată unor valori precum onestitatea, generozitatea și, nu în ultimul rând, iubirea. Face parte din costumul tradițional al femeilor din regiunea Minho și este o bijuterie transmisă din generație în generație.

sursa foto: joanavasconcelos.com

De mai bine de trei secole acest simbol continuă să fie sursă de inspirație pentru bijutieri, designeri, sculptori și artiști plastici. Spre exemplu, Joana Vasconcelos folosește frecvent simbolul în creațiile sale și a realizat până în prezent trei astfel de inimi de Viana gigantice, din materiale mai puțin convenționale, precum tacâmuri de plastic roșii, galbene și negre.

Dacă vreți să vedeți cu ochii voștri cum arată aceste minunății lucrate în filigran dați o fugă pe site-ul Teratai. Colecția Fado é uma maravilha! Iar dacă preferați experiențele live, îi găsiți până pe 8 martie în Afi Cotroceni. Aproveitem!

N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:

V-a plăcut articolul? Dacă vreți să fiți la curent și cu alte noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale vă invităm să vă abonați la newsletter-ul Fala Português! 

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze! Até breve!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL