Feliz Páscoa! Obiceiuri de Paște și mâncăruri tradiționale în lusofonie

04/02/2021 7:59 pm Publicat de Liudmila Cernat

Începem prin a le ura Feliz Páscoa, adică „Paște Fericit”, tuturor celor care sărbătoresc Învierea. În timp ce catolicii sărbătoresc anul acesta Paștele pe 4 aprilie, creștinii ortodocși vor ciocni ouăle de Paște abia pe 2 mai (după calendarul iulian).

Cum Paștele este o sărbătoare pe care o petrecem în familie, alături de prieteni și de persoane foarte apropiate, se pune și de-o masă pe cinste, claro!

Surse foto: media.rtp.pt; pingodoce.pt; restaurantedomleitao.com

Dacă de Crăciun vedeta pe masa de sărbătoare este o bacalhau (codul), de Paște mâncărurile portugheze conțin ceva mai multă cărniță. Printre preparatele tradiționale nelipsite de pe masa de Paște se numără: cabrito/borrego assado (friptura de ied sau de berbec), bola de carne (un tip de plăcintă cu jambon din regiunea Minho) sau leitão assado (friptura de purceluș).

Renumitul folar, un fel de pâine pufoasă, poate fi doce (dulce) sau salgado (sărat). În nordul Portugaliei o folar este de obicei sărat și conține bucăți de carne și diverse feluri de cârnați. În Guarda sau Castelo Branco o folar este dulce, are aromă de fenicul și scorțișoară și conține un ou fiert întreg la vedere. În Algarve e tradițional o folar de folhas sau o folar de Olhão, preparat cu muuult zahăr galben, scorțișoară, lămâie și unt.

Conform tradiției, dacă no Domingo dos Ramos (Duminica Floriilor) finii le oferă nașilor de botez o ramură înflorită de migdal sau un buchețel de toporași, de Paște e rândul nașilor să le ofere ceva finilor: un folar!

Surse foto: rfm.sapo.pt, chefermida.com; timeout.pt; fugas.publico.pt; pingodoce.pt; docesregionais.com; receitasdeportugal.com; cm-alcochete.pt; cabaredogoucha.pt;

V-am făcut poftă? Abia am început! Deserturile de Paște sunt foarte variate și printre ele se numără: pão de ló húmido ou seco – un desert foarte pufos și ușor din ouă, zahăr și făină; broínhas – un tip de biscuiți/turtă dulce cu făină de mălai; borrachos – gogoși al căror aluat conține vin alb și/sau aguardente (rachiu); fogaças de Alcochete – biscuiți cu scorțișoară și lămâie, crocanți pe dinafară și moi pe dinăuntru. Nu lipsesc, desigur, nici ouăle de ciocolată și as amêndoas doces – migdalele glazurate.

Surse foto: correiodominho.pt; leca-palmeira.com; semanasantagraga.com

Pe lângă acest festin culinar, în fiecare regiune se organizează diverse procesiuni religioase sau culturale. În anumite localități rurale preotul, împreună cu anumiți enoriași, merg cu o cruce din casă în casă și binecuvântează familiile. Acest obicei de numește visita do Compasso Pascal. Cine vrea să primească această vizită în duminica de Paște trebuie să pună flori la poartă sau la ușa casei. În Arcos de Valdevez, după prânzul în familie, lumea iese în stradă și asistă la o Desfile de Bois da Páscoa (parada boilor de Paște).

Eh, acum că ne-am înfruptat din priviri cu mâncărurile tradiționale portugheze și am văzut cum arată o paradă a boilor în Arcos de Valdevez, să facem și un mic tur al lusofoniei. Să aflăm ce alte obiceiuri de Paște există în țările vorbitoare de limbă portugheză și care sunt mâncărurile lor tradiționale!

Brazilia

Surse foto: panelinha.com.br; maetipoeu.br; vejasp.abril.br; claudia.abril.com.br

În Brazilia este organizată în casă sau în grădină tradiționala caça aos ovos, vânătoarea de ouă de ciocolată. Cu o zi înainte, copii au sarcina să-i construiască iepurașului un cuib din hârtie sau din paie și să-i lase acolo morcovi în schimbul ouălelor de ciocolată pe care le vor primi.

În supermarket-uri în această perioadă sunt aranjate as parreiras de ovos, o perdea cu ouă de ciocolată, atârnată de tavan sau pe pereți, din care poți să-ți alegi ouă de ciocolată cu nemiluita! Căci în ziua de Paște brazilienii obișnuiesc să ofere aceste ouă de ciocolată membrilor familiei și prietenilor apropiați.

Pe masa de sărbătoare se regăsește peștele-vedetă o bacalhau, însoțit de cuscus sau farofa, un amestec prăjit de făină de manioc și de porumb, cu bucățele de carne, șuncă, pătrunjel, banane, ou. În principiu acest amestec depinde de fantezia bucătarului și de ce preparate are la îndemână!

Angola

Surse foto: Jorge Sá Unsplash; conexaolusofona.org; cozinhatradicional.com

În Angola, țară în care portugheza este limbă oficială, aproape jumătate din populație este catolică și sărbătorește Paștele. Slujba religioasă din ziua de Paște este foarte importantă pentru angolezi. După această ceremonie toată lumea petrece alături de familie.

Pe masa de sărbătoare se va regăsi muamba (moamba) de galinha/peixe/vaca, o friptură din carne de pui, vită sau din pește, cu jindungo – un ardei iute de tot, și dendês – ulei făcut din palmierul african numit dendezeiro. Acest fel de mâncare este însoțit de o garnitură numită funge sau pirão, făcută din mandioca, în sudul Angolei, sau din mălai, mai la nord.

Mozambic

Surse foto: Rohan Reddy Unsplash; acordesdequinta.com; myguide.iol.pt

În Mozambic toate ceremonialurile religioase au loc în aer liber, la umbra copacilor de caju. Apropo, știați că Mozambicul se află pe locul 7 în topul celor mai mari producători de caju din lume? Assim mesmo! Iar în ziua de Paște, după slujbă, se oficiază chiar și botezuri sau căsătorii.

În ceea ce privește gastronomia mozambicană, aceasta este o explozie de gusturi, culori și condimente. Aproape toate mâncărurile conțin cocos sau lapte de cocos, migdale, făină și frunze de mandioca și mult curry. Un fel de mâncare foarte tipic este frango com xima (upshwa) – pui cu o garnitură care ar putea fi comparată cu mămăliga, doar că e făcută cu lapte și fulgi de cocos și o făină de porumb care este albă.

Matapa de camarão este un alt deliciu gătit din creveți, migdale, cocos și frunze de mandioca sau de varză. Și am putea scrie un întreg capitol despre mâncărurile pe bază de pește și fructe de mare, toate absolutamente deliciosas!

Guineea-Bissau

Surse foto: noticiasdecoimbra.pt; vamosaguinebissau.com;

Între cele 40 de grupuri etnice din Guineea-Bissau creștinismul este practicat doar de 10-15% din populație, principalele confesiuni fiind cele ale triburilor africane și islamismul. Așadar, Paștele în această țară se sărbătorește într-o comunitate foarte restrânsă. În schimb, aici este foarte popular Carnavalul, când toate cele 40 de etnii defilează timp de 3 zile pe străzile principale din Bissau, capitala țării.

La capitolul mâncare, fructele de mare se îmbină foarte bine cu tot felul de fructe locale și nuci. Foarte populare sunt stridiile, creveții și peștele Bica (pagel) în combinație cu migdale, caju, piri-piri, lime și bame.

Insula Capului Verde

Surse foto: Belinda Fewings Unsplash; aminhafestinha.com; tertuliaafricana.com

Paștele pe această insulă este sărbătorit cu mare fast, atât în comunitatea religioasă, cât și în familie. Duminica Paștelui se sărbătorește în familie, iar de pe masa de sărbătoare nu lipsește friptura de rață sau de iepure. Mici cadouri dulci le sunt oferite copiilor, cum ar fi ouăle de ciocolată sau migdalele glazurate. La desert este servită o prăjitură de morcovi, acoperită cu cremă de ciocolată. Uma delícia!

Pe insula Santiago încă se mai practică un obicei foarte vechi numit mata galo (omorârea cocoșului). Toată tărășenia are loc pe plajă și, de fapt, cocoșul sau cocoșii sunt îngropați până la gât în nisip. Participanții, legați la ochi, trebuie să încerce să atingă capul cocoșului cu un băț. Câștigătorul primește cocoșul și continuă petrecerea alături de prieteni. Niciun cocoș nu este omorât în timpul jocului, dar ce se întâmplă după é só Deus que sabe!

São Tomé și Príncipe

Surse foto: chocolate.co.ao; rutenorte.com; Gesticook

Insulele São Tomé și Príncipe sunt un paradis pe Pământ și acest fapt se poate vedea și în felul în care sărbătoresc Paștele: cu petrecere, muzică și dansuri. Creștinii asistă în special la slujba din ajunul Paștelui, iar în duminica Învierii locuitorii insulelor sărbătoresc în familie. Oamenii obișnuiesc să lase flori la uși sau ferestre, urmând ca în ziua de Paște parohul să treacă prin localitate și să binecuvânteze locuințele.

Gastronomia din São Tomé și Príncipe este un mix între cultura europeană și diverse influențe africane. Há quem diga că aici este produsă una dintre cele mai delicioase ciocolate din lume – ciocolata Corralo.

Pe insulă există o varietate impresionantă de fructe: nu mai puțin de 5 feluri de banane (banana-ouro, banana-prata, banana-são-tomé, banana-pão, banana rosada), safu – un fruct de dimensiunea unui ou care arată ca o vânătă, fructul pasiunii de dimensiunea unei papaia, cajamanga sau ambarella – un fel de prune exotice, fruta-pão – un fruct care înlocuiește cu succes pâinea, orezul sau cartoful și multe altele.

Una dintre cele mai populare mâncăruri este calúlú de peixe, o tocană cu pește proaspăt și pește uscat, servită alături de funge, feijão (fasole) sau ângú de banana (piure din banana prata). La fel de populară este tocănița soô (soao) de matabala – preparată din pește afumat și matabala, o legumă similară cartofului dulce care înlocuiește în diverse mâncăruri cartoful propriu-zis.

Macao

Surse foto. Macau Photo Agency, revistamacau.com; viagens.sapo.pt; cronicasmacaenses.com; receitasdomundoportugues.com; 

Procissão de Nosso Senhor Bom Jesus dos Passos este probabil cea mai veche manifestare religioasă creștină în Macao, datând din 1586. Procesiunea este strâns legată de sărbătorirea Paștelui și se organizează timp de două zile, în timpul Quaresma, postul ce precede Paștele. Interesant este și faptul că cei 30.000 de creștini catolici din această regiune asistă la slujbele religioase în chineză și în portugheză.

O altă tradiție foarte populară în Macao este Chá Gordo, masa îmbelșugată în jurul căreia se adună familiile de Paște. Nu lipsesc de pe masă preparate precum minchi – fel de mâncare pe bază de carne tocată de vită sau porc, servit cu un ou prăjit deasupra; tacho/Chau-Chau Pele – se aseamănă cu cozido à portuguesa și conține cel puțin 4 feluri de carne, păstăi și alte legume fierte și capela – un chec din diverse cărnuri, acoperit cu cașcaval și jambon.

De deserturi ce să mai zicem, sunt de-a dreptul geniale: bebinca de leite – cremă de zahăr cu lapte de cocos; tartes de ovo de Macau – care nu-s altceva decât pastéis de nata sub acoperire lingvistică! doce de camalenga – dulceață de dovleac sau bolo menino – un chec cu fulgi de cocos și diverse nuci.

Sperăm că această scurtă călătorie gastronomică prin lusofonie v-a trezit curiozitatea și papilele gustative. Le spunem încă o dată Boa Páscoa celor care sărbătoresc Paștele, iar celorlalți le dorim um domingo maravilhoso!

N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL