Fala Português! newsletter #16 – Bem-vindo, Maio de 2021!

05/11/2021 11:47 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá, queridos amigos, 

Feliz Páscoa a todos, înainte de toate! Să vă fie casele și inimile pline de lumină, bucurie și speranță!

Sperăm că ați fost cuminți și că Iepurașul nu v-a ocolit. 

Iepurașul portughez vine cu multe recomandări, așa cum v-am obișnuit la început de fiecare lună. 

Pe lângă nelipsitele recomandări de muzici (OK, poate că iar am exagerat umpique, dar suntem sigure că nu o să vă pară rău), lecturi, podcast-uri, emisiuni și experiențe online, avem o noutate pe site-ul www.falaportugues.ro.

Pentru că ați fost cuminți și silitori, v-ați făcut temele, v-ați aruncat un ochi pe Lecția de portugheză 2.0 și pe articolele culturale scrise de Liudmila, am pus de o colaborare cu o jurnalistă portugheză. 

Începând cu luna aprilie, Mariana Colombo scrie despre o latură mai puțin cunoscută a României, în limba portugheză. Articolele ei ne poartă prin ungherele fermecate ale țării noastre și ne-o redau într-o lumină de o frumusețe inegalabilă. Aparițiile bilunare sunt însoțite de varianta audio, în lectura autoarei, și de fotografii semnate tot de Mariana, astfel încât aproape toate simțurile să vă fie încântate. Contribuțiile lunii aprilie, în caz că le-ați ratat, sunt: Băile Herculane – o paraíso dos Deuses și Os vales encantados em Șirnea.

Cât privește ce s-a mai întâmplat pe www.falaportugues.ro în luna aprilie, vă spunem că am avut înscrierile pentru cursurile de limbă portugheză, ediția de primăvară. Ne-am bucurat să îi cunoaștem pe începători și să ne revedem cu os fofos e simpáticos de la grupele mai mari, care deja sunt de-ai casei. 

Liudmila ne-a dus într-o călătorie în timp și ne-a vorbit despre câteva dintre evenimentele istorice importante din secolul XX în Portugalia. Am avut și o contribuție extra, semnată de Diana Mereuță, studentă în anul II în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, despre António de Oliveira Salazar și Estado Novo. 

Lecția de portugheză 2.0 s-a rotunjit cu câteva precizări despre o Pretérito Mais que Perfeito, o Pretérito Perfeito Composto e o Futuro do Pretérito, într-o notă romantică, spre deliciul Liudmilei.

Pentru că luna mai se anunță plină de recomandări, înainte de a trece la știrile pe scurt, vă mai spunem să stați cu ochii pe noi, pe Facebook sau pe Instagram! Acuși vine peste noi Ziua internațională a limbii portugheze și lansăm un nou apel la scris povești în portugheză pentru copii.

Și-acum știri!
PS:
Nu ratați ilustrația lunii, semnată de a noastră cursantă, Andreea Macovei! Este un deliciu vizual! O găsiți chiar înainte de încheiere, beijinhos și urările de bine. 

Filme, documentare, video în portugheză

5 Para a Meia-Noite” este o emisiune portugheză de divertisment pe formatul late night show. În fiecare joi seara, Inês Lopes Gonçalves stă de vorbă cu cei mai fixe muzicieni, actori, scriitori și influenceri portughezi. E foarte ușor să prinzi gustul emisiunii și să nu te mai dezlipești de ecran!

„Nós, Portugueses” este o serie de 3 documentare realizate de Fundação Francisco Manuel dos Santos, în colaborare cu RTP, în care subiecte greu de digerat sunt explicate pe înțeles. Pe de o parte, documentarul arată cum s-a schimbat societatea portugheză de-a lungul secolelor. Pe de altă parte, vorbește despre elefantul din cameră – îmbătrânirea populației – și cum ar putea arăta viitorul, având în vedere că Portugalia are a treia cea mai îmbătrânită populație din UE, după Italia și Germania. Episoadele sunt disponibile pe YouTube după cum urmează: Episodul 1 – Nascer para não Morrer; Episodul 2 – Partir para não Chegar; Episodul 3 – Um Futuro por Desenhar.

O Testamento do Senhor Napumoceno da Silva Araújo” este o adaptare cinematografică amuzantă a romanului cu același nume scris de capverdianul Germano Almeida. Filmat în Capul Verde cu actori portughezi, brazilieni și capverdieni, filmul este un deliciu! Povestea celui mai bogat om din Capul Verde, Napumoceno da Silva Araújo, este relatată cu umor și reprezintă o radiografie a vieții de pe insula São Vicente. Și cireașa de pe tort: pe la jumătatea filmului o puteți asculta pe Cesária Évora cântând o Mar Azul.

Cea mai bună muzică portugheză

Duetos – Diz-me Com Quem Cantas – Fernando Tordo
Fernando Tordo a reprezentat Portugalia de două ori la Eurovision în 1973 și 1977 și este unul dintre cei mai prolifici muzicieni portughezi. A compus versurile melodiei Lisboa Menina e Moça alături de José Carlos Ary dos Santos și Joaquim Pessoa. Iar pentru acest album de duete a colaborat cu Jorge Palma, Carminho, Capicua, Herman José, Héber Marques, Raquel Tavares și alte nume de seamă. De ascultat do início ao fim!

Tiago Iorc – Bilhetes
Vocea lui Tiago este ca o dulce-dulce mângâiere! Pe lângă faptul că e talentat nevoie mare, mai e și simpatic foc băiatul. Dacă data trecută vi l-am recomandat în duet cu Duda Beat cântând Tangerina, acum e momentul să-l savurați solo și să-i explorați pe îndelete unduirile vocii.

Lagum – Oi
Oi, liguei pra dizer… că azi e o zi excelentă pentru ascultat muzică bună! Trupa Lagum a devenit faimoasă peste noapte în 2018 cu melodia Deixa care a ajuns în top 20 cele mai ascultate melodii pe Spotify. Printre fanii Lagum se numără și Neymar Jr. – isso mesmo, puțină publicitate n-a stricat niciodată nimănui!

Majur – Náufrago
Cântăreața transgender Majur urcă spectaculos în topurile muzicale braziliene și este supranumită o novo rosto da música brasileira – noua față a muzicii braziliene. Talentul i-a fost descoperit de marele Caetano Veloso la o petrecere și cu această recomandare, Majur a devenit de neoprit și pe bună dreptate!

Drik Barbosa – Quem tem joga
Ritm hipnotizant și versuri puternice după cum urmează: Mulher preta, mudo o mundo/Com a caneta sou/Furacão 2000 volts, Pantera Negra. Rapper, feministă și activistă, Drik Barbosa este o voce reprezentativă pentru noile talente de la periferia muzicii braziliene. Muzica pe care o compune îi reflectă personalitatea și este de-a dreptul hipnotizantă prin forța pe care o emană.

Anavitória e Rita Lee – Amarelo, Azul e Branco
Melodia fascinează printr-un ritm puternic și o linie melodică memorabilă. Este un omagiu adus statului Tocantins de unde vin artistele Ana Caetano și Vitória Falcão, adică Anavitória. Iar vocea Ritei Lee pe fundal completează puzzle-ul într-un mod armonios. Uma maravilha! 

Podcast în limba portugheză

Os Dias da História cu Paulo Jorge de Sousa Pinto este un podcast care prezintă în 3 minute un eveniment istoric petrecut în ziua cu pricina. Sunt doar vreo 536 de episoade cu informații din cele mai variate domenii, explicate foarte pe scurt și pe un ton prietenos. Dacă vi se dă pe gust podcastul, puteți citi de același autor și cartea „Os Dias da História. 365 Episódios da História de Portugal e do Mundo”.

Ao vivo puteți asculta interviuri cu scriitori, cântăreți sau actori portughezi. În ultimul episod al acestui podcast marca Observador o puteți auzi pe Luísa Sobral cu al său o Bicho. Așa se face că atunci când îți place o voce o urmărești în toate contextele, iar pe Luísa am asculta-o oricând indiferent despre ce ar fi vorba!

O Avesso da Canção este podcastul despre care vorbește Luísa Sobral în episodul Ao vivo de mai sus. De această dată Luísa este gazda podcastului și încearcă să afle ce se ascunde în spatele pieselor care ne plac și parcă ne vorbesc direct, ne intră-n suflet și ne rămân vii în memorie. Printre invitații artistei se numără Carolina Deslandes, Capicua, Miguel Araújo, Márcia, Tiago Bettencourt etc. De savurat fiecare dintre cele 13 episoade și dacă se poate am dori și un sezonul 2!

A Nossa Terra este despre istorie, tradiții și obiceiuri din Angola, Capul Verde, São Tomé și Príncipe, Guineea-Bissau și Mozambic. În cele 1271 de episoade vă puteți transpune în locurile despre care se vorbește prin vocile corespondenților locali. Sperăm să vă captiveze această fascinantă enciclopedie audio a lusofoniei și să ne povestiți la cursuri ce lucruri noi ați aflat!

Cărți, reviste digitale și bloguri în limba portugheză

Jurnalul din anul Nobelului” de José Saramago, editura Polirom, 2021
„Un dialog al lui José Saramago cu sine însuși și cu timpul său”, este caracterizarea acestei cărți făcută de filosoful Eduardo Lourenço. Jurnalul, așa cum a fost scris de Saramago, a rămas în meandrele unui computer și 20 de ani mai târziu este scos la lumină de Pilar del Río, președintele Fundației José Saramago și văduva scriitorului. Traducere din limba portugheză şi note de Simina Popa.

Am dedicat luna aprilie lusofoniei. V-am prezentat florile naționale sau plantele emblematice din țările vorbitoare de limbă portugheză și, odată cu ele, câteva cronici de călătorie în Timorul de Est cu scriitorul José Luís Peixoto, în Mozambic cu scriitorul Mia Couto și în Capul Verde cu scriitorul Germano Almeida. Dacă v-au scăpat printre celelalte texte interesante de pe Instagram și Facebook, le puteți citi în tihnă, cu um cafezinho și o melodie din playlist-ul nostru muzical.

Rebusuri în portugheză

Provocarea lunii mai: palavras cruzadas em português! Vă plac rebusurile? Ce întrebare! Cum să nu vă placă, mai ales că e vorba de rebusuri în portugheză! Fiquem atentos, în perioada 28 aprilie – 5 mai, pe rețelele PNL2027 vor fi publicate diverse provocări lingvistice prin care să vă testați cunoștințele de portugheză. Força!

Călătorie prin Porto, Portugalia

Unii dintre voi ne-au tot cerut și recomandări din Porto, dragilor, iată că așteptarea a luat sfârșit! Până ajunge corespondentul nostru din Portugalia (aka Liudmila) prin Cidade Invicta, vă propunem un tur virtual 360º al Centrului Istoric din Porto. Proiectul a fost realizat de municipalitatea din Porto și face parte din inițiativa “Gostaria que estivesses aqui” (Mi-ar fi plăcut să fii aici).

Lazy Lizard By the Ocean
Cum ajungi în paradis? Muito simples! O contactezi pe Patricia și te urci în primul zbor spre Seixal, Madeira! Lazy Lizard by the Ocean este locul ideal pentru a te relaxa, a uita de pandemie și a ciocni um copo de vinho cu oceanul. Faceți rezervarea cât mai raepede, că după aia află și ceilalți cât de fixe e locul și nu mai garantăm locuri libere. Boa viagem, aproveitem!

Ilustrația lunii mai, de Andreea Macovei.

Sim, senhora! Chegamos ao final!

Gata, iepurașul a plasat toate recomandările pentru luna mai. Se duce acum să se odihnească. 

Ne reauzim cu vești la început de iunie. Până atunci să nu uitați să vă bucurați de soare și să zâmbiți cel puțin de două ori pe zi! Recomandarea medicului!

Até breve!
Beijinhos
,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL