Fala Português! newsletter #4 – Bem-vindo, Maio de 2020!

05/11/2021 11:32 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá, amigos queridos, tudo bem?

Parabéns de Ziua internațională a limbii portugheze!

Sperăm că sunteți bine și că suportați, atât cât se poate, carantina. Ne-am bucura să știm că ați petrecut cum se cuvine ziua de 1 mai – nu de alta, dar au băgat din nou SuperBock la Lidl, așa că scuzele sunt de prisos!

Lăsând gluma la o parte, noi am reînceput școala, avem cursanți voioși și frumoși, așa că ne considerăm niște norocoși!
Altfel, v-am adus în tolbă știri, care mai de care, despre ce să mai citim, ce să mai experimentăm, ce să mai ascultăm etc.

Pe final de scrisorică o să vă întâlniți cu Rodica, de la gașca intermediarilor și cu doi prieteni atipici, așa cum i-a văzut Andrei Busuioc – ilustratorul (stați liniștiți, de la izolare i se trage).

Un anunț avem de făcut: pentru că și vouă, și nouă ne-a plăcut proiectul „Povestea fluturașului care își căuta culorile” – cartea pentru copii, în format bilingv română-portugheză, scrisă de Ana Sipciu, cu ilustrații de Alexia Udriște, ne-am gândit să mai punem de-o tură de povești pentru copii, iar autorii să fiți chiar voi. Dacă vreți să vă vedeți povestea publicată atât în română, cât și în portugheză și ilustrată dați o fugă pe www.falaportugues.ro unde o să găsiți toate informațiile referitoare la cum puteți să vă faceți povestea cunoscută.

Și-acum să trecem la știrile pe scurt!

Seriale în limba portugheză

Pentru că mai toată lumea lucrează de acasă în perioada aceasta, am zis s-o facem și pe-asta. Iată, în premieră absolută recomandăm o telenovelă, pe numele său „Iubire dincolo de timp” (TO: Alem do tempo). Nu suntem specialiști în telenovele, însă știm că au farmecul lor și, câtă vreme urmărirea serialului are scopuri didactice, nu vedem de ce-ar fi rău ca și această componentă să fie explorată. Și, la drept vorbind, am văzut un episod și ne-a cam plăcut.

Intriga: clasică pentru gen – iubire imposibilă, care reușește să depășească toate prejudecățile și barierele sociale. Element surpriză: călătorie în timp sau reîncarnare – nu ne-a fost foarte clar, v-am zis, am văzut un episod doar. Așadar, dacă n-aveți prea multă treabă după-amiaza, mutați canalul pe TVR 2 sau TVR HD, de luni până vineri, de la ora 16:00.

Cea mai bună muzică portugheză

Se pare că aprilie nu a fost o lună tocmai prielnică pentru creativitate. Din ce am ascultat luna aceasta, singura piesă pe care am considerat că merită să o dăm publicității este single-ul lansat de David Fonseca în colaborare cu Ana Sofia – You Feel Like Home.
Cumva, în pofida atmosferei nu tocmai de sărbătoare, faptul că David Fonseca a lansat o piesă nouă e un moment care merită celebrat.

Puteți să îl recomandați cu încredere și celor care nu au treabă cu limba portugheză – artistul compune și se manifestă cu precădere în engleză.

Revistă digitală în limba portugheză

Știm, știm, v-am tot „amenințat” cu link-uri peste link-uri către platforme unde găsiți cărți în portugheză. Tocmai de aceea, tura aceasta vă lăsăm să respirați și vă propunem o lectură mai „ușoară” și mai distractivă, sub formă de…revistă.

Ciência Hoje das Crianças este o revistă dedicată copiilor, în care fenomenele din lumea înconjurătoare sunt explicate într-un limbaj simplu (a nu se înțelege simplist) și captivant pentru cei mici. Este prima revistă braziliană de știință pentru copii. A luat naștere în anul 1986 și a fost răsplătită cu premiul José Reis pentru promovarea științei.

Mini-articolele nu strică nici în cazul celor mari, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt abia la început în ceea ce privește studiul limbii portugheze, iar de răsfoirea unui roman nici nu poate fi vorba momentan.

Portret de cursant – Rodica M., din gașca intermediarilor

De ce m-am hotărât să învăț limba portugheză?

Pentru că sunt o „călătoare profesionista”, pentru că îmi place să comunic cu oamenii, pentru că îmi place ca atunci când mă întâlnesc cu vorbitorii nativi să-i înțeleg mai ușor și să pot vorbi cu ei, pentru că sunt foarte curioasă și îmi place să descopăr culturi diferite. Am avut norocul să descopăr “Fala Português”, care pentru mine este locul ideal. Muito obrigada!
Ilustrația lunii: Imaginary Friends de Andrei Busuioc @boosuioc

Până aici ați plătit, cum s-ar spune!

Și pentru că astăzi tot e Dia Mundial da Língua Portuguesa, vă mai spunem încă dată parabéns și vă dorim să vă fie luna mai melodioasă ca limba portugheză (braziliană)!

Até breve!
Beijinhos,
Cristina @falaportugues.ro.



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL