Fala Português! newsletter #6 – Bem-vindo, Julho de 2020!

05/11/2021 11:34 am Publicat de Liudmila Cernat
Olá, tudo bem?
Pfiu, dar ce căldură mare! Mai, mai că nici că-ți vine să ieși din casă.
Noi am decis să rămânem la vatră pe timp de vară, așa că punem țara la cale de prin ce colțișor de umbră prindem. Sigur, ar fi fost diviiiiin să fim pe-o plajă în Portugalia, dar csf, n-ai csf, totuși avem treabă de făcut. Însă, ca să ucidem dorul de ocean, de nisipul fin, de bacalhau, pastéis de nata, azulejos, jacarandá și câte și mai câte, am decis să punem de cursuri pe timp de vară.
Da, da, ați citit bine! Anul acesta organizăm cursuri și pe timp de vară. Avem și pentru începători, și pentru intermediari, ceva să placă la toată lumea cum s-ar spune. Desfășurarea de forțe va avea loc în perioada 15 iulie – 22 septembrie. Ne vedem tot online, dat fiind contextul încă neclar pandemic, însă visăm cu ochii deschiși la toamnă, când sperăm să ne vedem în formulă completă, în carne și oase. Primim înscrieri până pe 12 iulie, ora 23:50. Detalii aici.
Până atunci vă lăsăm în compania știrilor pe scurt. Avem recomandări de seriale, de muzici, de lectură, de interviuri, ilustrația lunii și un portret de cursant simpatic.
Să-i dăm drumul, deci!

Filme, documentare, video în portugheză

Nu știm cum sunteți voi, însă nouă ne e greu să mai deschidem o pagină de jurnal online. Așa că am lăsat în urmă titlurile semi-apocaliptice, întotdeauna de tip breaking news și le-am înlocuit cu interviuri. Așa am ajuns la episoadele realizate de Fundação Manuel dos Santos, în care invitați principali sunt figuri notabile ale societății portugheze.

Am ales episodul în care invitat este António Feijó, prorectorul Universității Clasice din Lisabona – una dintre cele mai strălucite minți pe care le-am întâlnit vreodată și un profesor cu adevărat mare. Tema episodului vizează viitorul învățământului universitar și chestiunea educației în context digital, în lipsa interacțiunii umane.

Atenție, însă, pentru ascultare aveți nevoie de puțină răbdare. Nivelul de dificulate este destul de ridicat și poate fi relativ descurajator pentru cei care sunt abia la început într-ale portughezei.

Seria Riding Portugal constă în episoade scurte, cam de 45 de minute, în care afli tot ce-ai fi vrut să știi despre Portugalia, din perspectiva unui localnic. Practic, afli o grămadă de lucruri interesante, care ies din sfera itinerariilor turistice, așa că dacă sunteți spirite aventuroase cu siguranță episoadele vor prinde bine.
Episoadele fac parte din încă o campanie de promovare smart, realizată de TAP Portugal, menită să prezinte o latură altfel a Portugaliei. Gazda serialelor – un personaj haios și plin de energie, ușor excentric, pe numele său João Kopke, surfist portughez profesionist. Videoclipurile sunt subtitrate în engleză, așa că sunt numai bune de văzut cu prietenii cu care împărtășiți pasiunea pentru mare, valuri și frumos.
Vă mai recomandăm sezonul 2 din A coisa mais linda. Bine, noi nu ne mai uităm pentru că l-am văzut deja pe tot. Într-un singur weekend. Așadar, ne-a cam plăcut, chiar dacă e cam foarte telenovelistic pe alocuri. Atât s-a putut!

Cea mai bună muzică portugheză

Ah, nu știm exact cum să catalogăm hit-ul celor de la Beatbombers & Carlão – Aviões. Versurile nu sunt cine știe ce, însă linia melodică sună tare bine, e ideală pentru relaxare, contemplare.
Altfel, pentru romantici recomandăm Cordel – Camélias e Camafeus (poate o nimerim pe Teodora de data asta), pentru iubitorii de Oldies but Goldies, nu strică un Paulo Gonzo cu Vai ficar tudo bem (ca pentru Carmen), iar pentru iubitorii de fado (da, Mihaela), Cuca Roseta a pus de un album în onoarea Amáliei Rodriguez – vedeți ce-a ieșit aici.Voi ce-ați mai ascultat în ultima vreme?

Cărți, reviste digitale și bloguri în limba portugheză

Ne place mult, mult Ondjaki, un scriitor angolez foarte tânăr, care reușește să ne transporte de fiecare dată în lumi absolut magice. Scrierile lui sunt de o eleganță rară, pe care numai textele scrise de o voce autentică o au.

Literatură africană este un univers aparte, în care experiențele sunt extreme, atât cele plăcute, cât și cele mai puțin plăcute. Cert este că în pofida lipsurilor materiale, apropierea și legăturile strânse care se regăsesc în comunitate au mereu întâietate.

Dacă vreți să vă faceți o idee despre cum scrie Ondjaki puteți să dați o fugă aici. Din păcate încă nu a fost tradus în limba română, însă pe viitor, cine știe.

Teste de limbă portugheză

Testele de limbă străină sunt toteauna interesante – sau cel puțin așa ni se par nouă. Pot fi un bun punct de plecare pentru a vedea ce se cere la un examen de certificare, de a vedea cam pe unde ne poziționăm în ceea ce privește cunoașterea limbii și cam care sunt, în definitiv, cerințele din perspectiva unei evaluări lingvistice.

Prin urmare, dacă vreți să vedeți cam cum v-ați descurca la un astfel de test, pe site-ul Celpe-Bras, examenul de certificare pentru limba portugheză din Brazilia, găsiți exemple de teste care s-au dat din 1998 și până în 2019. Link-ul este disponibil aici.

Pot să călătoresc în Portugalia?

Știm că mulți dintre voi vă întrebați în ce măsură puteți călători în Portugalia. Ei bine, începând cu 1 iulie, restricțiile la nivel european s-au relaxat, însă nu în totalitate. Prin urmare, dacă intenționați să călătoriți pe bătrânul continent, bine ar fi să verificați condițiile de deplasare.
Plaforma Re-open EU a fost creată tocmai în acest sens. Selectați țara în care vreți să călătoriți și veți găsi informații despre condițiile de călătorie, restricții și precauții. Site-ul este disponibil aici, cu versiuni în toate limbile UE.
Portret de cursant – Radu L., din gașca intermediarilor mari – editor

În ultimii ani, mi-am făcut un obicei din participarea la cursuri de limbi străine. Am observat că în jurul lor se construiesc comunități și prietenii strânse, motivate de pasiunea și interesul comun pentru o altă limbă, pentru un alt spațiu cultural. Fala Português! este un astfel de loc, în care te simți ca între prieteni. Ce apreciez cel mai mult la profesorii de aici este faptul că-și țin cursurile bazându-se pe materiale proprii, ce oglindesc mult mai bine realitățile lumii lusofone de azi și uzul lingvistic decât manualele standard. Fie că ești la început de drum cu portugheza, fie că o studiezi de ceva vreme, Fala Português! îți oferă spațiul ideal unde să-ți rafinezi abilitățile lingvistice și culturale.

Ilustrația lunii: Moby Trick, de Andrei Busuioc @boosuioc

Și gata știrile pe luna iulie. Abia așteptăm să ne revedem cu os fofos e simpáticos. Vă spunem la începutul lunii august cum a fost.

Até ao início de agosto!

Um grande abraço,
Cristina @falaportugues.ro.

PS: Până la urmă n-am făcut pastéis de nata după rețeta recomandată de Liudmila, dar am făcut brigadeiro și au fost mi-nu-na-te!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL