Fala Português! newsletter #8 – Bem-vindo, Outubro de 2020!

05/11/2021 11:35 am Publicat de Liudmila Cernat

Olá, queridos e queridas,

Como estão, tudo bem?

Am pregătit castanele să le punem la copt, a cervejinha está bem fresca no frigorífico, doar ce mai așteptăm să își intre toamna, cu bine, în drepturi. De altfel suntem foarte bucuroși că reîncep cursurile de toamnă! Ca să fim sinceri, perioadele de final și început de an sunt preferatele noastre.

Dacă nu ați apucat să vă înscrieți la cursuri în 2020, nu vă faceți probleme. O să publicăm calendarul de cursuri pentru 2021 pe final de an, astfel încât să aveți timp să vă organizați agenda și să includeți și-un curs de portugheză.

În altă ordine de idei avem, desigur, și știri pe scurt. De la o dedicație muzicală de ziua internațională a muzicii pentru toată lumea și alta, ceva mai specială pentru Teodora, până la recomandări de filme documentare, expoziții foto online și lecturi digitale sau chiar tipărite, câte ceva să placă la toată lumea tot avem.

Pentru iubitorii de artă, în special, sugerăm o mini-serie video despre colaborarea dintre Joana Vasconcelos, the it artist (Portugalia) cu Roche Bobois (Franța), companie care celebrează 60 de ani de existență și de victorii în domeniul designului interior.

Avem câte ceva și pentru pasionații de știință. Pentru ei scoatem din buzunarul de la piept website-urile da FCT – Fundação para a Ciência e para a Tecnologia (Portugalia) și do Centro de Pesquisa em Ciência, Tecnologia e Sociedade do Ipea (Brasil).

Nu lipsește, desigur, nici ilustrația lunii, în ton cu tema muzicală, din partea maestrului de ceremonii, Andrei Busuioc.

Acestea fiind spuse, vă lăsăm în compania știrilor pe scurt și ne revedem la final pentru îmbrățișări și beijinhos virtuais.

Filme, documentare, video în portugheză

O Sal da Terra
Documentarul “O Sal da Terra” este de fapt un film biografic, portretul lui Sebastião Salgado, realizat de doi regizori și mari admiratori ai operei sale: fiul său Juliano Ribeiro Salgado și fotograful german Wim Wenders.

Salgado pleacă într-o călătorie de descoperire a unor teritorii virgine, a unei faune și flore sălbatice și a unor peisaje grandioase. Cei doi regizori îl însoțesc, însă din motive diferite: fiul își dorește să-și înțeleagă tatăl, iar Wenders să surprindă cât mai fidel esența artistului. Documentarul a fost nominalizat la Oscar pentru “Cel mai bun film documentar” în 2015. Tot în 2015 a luat Premiul César pentru aceeaşi secţiune, iar în 2014 a obţinut Un Certain Regard – Premiul Special al Juriului de la Cannes.

It’s All True
Rămânem în același registru și vă prezentăm It’s All True – filmul documentar legendar pe care Orson Welles nu l-a terminat niciodată. Scenele pentru cele trei părți: “My Friend Benito”/“The Blessing of the Young Animals”, “Carnaval”/“The Story of Samba” și “Jangadeiros”/“Four Men on a Raft” au fost filmate în Mexic și Brazilia între 1941 și 1942.

Welles a filmat patru zile în șir Carnavalul din Rio de Janeiro și povestește că era ca și cum ar fi încercat să surprindă pe film un uragan. În timpul filmărilor, Orson Welles a realizat că de fapt subiectul filmului ar trebui să fie Samba și originea acestui gen muzical care-i făcea pe toți să danseze pe acele ritmuri antrenante. Din nefericire, viziunea prea realistă a lui Welles nu a fost tocmai pe placul finanțatorilor proiectului, iar mare parte din filmările realizate la Carnaval au ajuns în Oceanul Pacific.

A Canção de Lisboa – comédia à portuguesa
V-ați întrebat vreodată cum ar fi arătat Domnul Goe al lui Caragiale în studenție? Cu siguranță îl veți regăsi în Vasco – etern student la Medicină – care trăiește pe picior mare în Lisabona datorită alocației generoase pe care o primește de la mătușicile din Trás-os-Montes.

Însă viața lui Vasco Leitão ia o turnură interesantă când o cunoaște pe Alice și nimic nu mai e ce a fost. Și ca să fie treaba treabă, acțiunea se petrece pe fondul alegerilor pentru primărie! De neratat, mai ales că originalul din 1933, cu Beatriz Costa și Vasco Santana în rolurile principale, a fost primul film portughez sonor produs integral în Portugalia. Filmul este disponibil aici.

Cea mai bună muzică portugheză

Sérgio Godinho – O Novo Normal
Dacă tot își intră în drepturi „noul normal” și o să auzim frecvent această expresie de aici încolo, măcar să încercăm să o asociem melodiei lui Sérgio Godinho. La 75 de ani lansează această nouă piesă, în vremuri nu mai puțin tulburi decât acelea în care și-a început cariera muzicală.

Sérgio Godinho a trăit aproape 30 de ani în exil și s-a întors în Portugalia abia după Revoluția Garoafelor din 25 aprilie 1974. Inedit pentru acele vremuri, a lansat în 1983 albumul Coincidências, în colaborare cu unii dintre cei mai renumiți cântăreți brazilieni – Chico Buarque, Ivan Lins și Milton Nascimento. Am putea spune că este un artist complet, fiind în același timp cântăreț, actor, scriitor, poet și compozitor. De-a lungul carierei muzicale a lansat peste 20 de albume originale și multe altele în colaborări. Uma lenda da música portuguesa!

Vitor Kley – A Bolha
Lumea sportului a pierdut un tenismen foarte bun pentru ca noi să-l câștigăm pe Vitor Kley – muzicianul! Ultimul album al artistului brazilian se numește A Bolha și este expresia muzicală a tot ceea ce a trăit în ultima perioadă. Dacă s-ar putea, n-am mai ieși din bula romantică a lui Vitor Kley.

E cam greu să alegem o melodie favorită, pentru că tot albumul é uma maravilha! Totuși Ainda Bem Que Chegou și Menina Linda sunt unele dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care le-am auzit până acum! Cu dedicație pentru Teodora!?
P.S. Săptămâna trecută Vitor a fost invitatul Manhãs da Comercial e foi um prazer ouvi-lo! Găsiți înregistrarea aici.

Reviste digitale și bloguri în limba portugheză

Dacă vă pasionează știința și tehnologia și vreți să fiți la curent cu ultimele cercetări din aceste domenii vă recomandăm IPEA – Centro de Pesquisa em Ciência, Tecnologia e Sociedade din Brazilia. Aici veți găsi articole foarte bine documentate și super interesante despre Inteligență Artificială, noile tehnologii în domeniul sănătății, cercetarea Covid-19 și multe altele. Limbajul e ceva mai complex și este potrivit pentru nivelul B1-B2.

Iar pe site-ul FTC – Fundação para a Ciência e a Tecnologia – agenția publică a Portugaliei care sprijină cercetarea în domeniul științei, tehnologiei și inovării, veți găsi anunțuri pentru diverse burse, concursuri, studii și proiecte pe teme extrem de actuale.

Pentru iubitorii de literatură clasică și cei care ar vrea să recitească unele opere, dar în portugheză de această dată, recomandăm Publicações Gulbenkian. Pentru moment sunt disponibile 52 de titluri de la Platon la Sfântul Augustin, trecând prin alți mari clasici ai literaturii universale. Singura condiție de acces este crearea unui cont, iar odată logați puteți descărca orice vă poftește inima din lista respectivă desigur. Să aruncați un ochi și la categoria “Estudos e Relatórios”, căci multe treburi interesante ascunde această rubrică!

Știm că toată lumea vrea să-l citească pe José Saramago în original și din acest motiv ați început deja cursurile de portugheză! Până atunci însă vă recomandăm romanul lui José Luís Peixoto „Autobiografia”, apărut recent în colecția Anansi la editura Pandora M. Apropo, ediția în limba română a fost tradusă de Simina Popa! ??Puteți răsfoi câteva fragmente aici.

Inspirație: Design portughez

sursa foto: www.roche-bobois.com

O bomboană de proiect, nu alta! Ne-a plăcut foarte mult colaborarea dintre marca franceză de mobilier contemporan Roche Bobois și artista portugheză Joana Vasconcelos. Colecția aniversară Bombom demonstrează încă o dată că arta poate și trebuie să fie parte din viața noastră, fără a se limita la expoziții clasice în galerii și muzee.

Joana Vasconcelos este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Portugalia. Ea a fost prima femeie și cea mai tânără artistă invitată să-și prezinte opera la Palatul Versailles. Iar instalațiile sale artistice sunt explozii de culoare și extravaganță, fiind inspirate de cele mai comune obiecte precum telefoane vechi, cratițe, arme, dantelărie, țesături, oglinzi etc. Practic, Joana Vasconcelos creează artă din orice!

Inspirație: Fotografie

Sebastião Salgado este un renumit fotograf de origine braziliană, stabilit în Paris, care a lucrat pentru prestigioase agenții foto precum Gamma, Sigma și Magnum. Iar Amazonas Images este o agenție de presă creată și dedicată în exclusivitate operei fotografului. Dacă vreți, este o carte de vizită profesională sau cum e la modă acum – site portofoliu cu întreaga lui carieră foto.

Eseurile sale fotografice abordează subiecte dificile și probleme majore ale umanității: sărăcie, migrație și viața în tabere de refugiați. Fiecare imagine surprinsă de Salgado face cât o mie de cuvinte pe care altfel nu am avea curajul să le rostim.

Ilustrația lunii: Symphony for Walking Cellos and Lute, de Andrei Busuioc @boosuioc

Gata știrile pe scurt!

Dacă v-au plăcut veștile de la noi, nu ezitați să le povestiți și prietenilor voștri despre newsletter-ul nostru. Se pot abona cât ai zice portugheză!

Até breve!
Beijinhos,
Liudmila și Cristina @FalaPortuguês!

 



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL