Portughezul Bordalo II transformă deșeurile în artă stradală

05/21/2021 8:43 pm Publicat de Liudmila Cernat ,

Dacă în articolul precedent v-am povestit despre Vhils, artistul portughez care sculptează portrete pe chipurile clădirilor folosind bormașina, pickhammer-ul, ciocanul și dalta sau chiar explozibili, astăzi vă prezentăm opera lui Bordalo II (Bordalo Segundo, adică Bordalo al doilea).

Artur Bordalo, sursa foto: Observador.pt

Artur Bordalo este un street artist portughez care realizează figuri 3D de animale din diverse deșeuri. Talentul său a făcut deja înconjurul lumii, iar ingeniozitatea cu care își realizează operele i-a lăsat pe mulți boquiabertos – cu gura de-a dreptul căscată, adică!

De la distanță, creaturile din colecția Big Trash Animals par reale, pline de viață și de culoare, gata să se desprindă de pe ziduri și să înceapă să cutreiere străzile.

Artur Bordalo a început să deseneze graffiti pe stradă, pe trecerile de pietoni sau chiar pe șinele de tren, încă de când avea 11 ani. Și-a ales numele de scenă, Bordalo II, în cinstea bunicului său, Bordalo I – pictorul Real Bordalo (Artur Real Chaves Bordalo da Silva), pe urmele căruia a pășit.

Artistul portughez a devenit cunoscut la nivel internațional în 2014, când în cadrul festivalului WOOL a creat o bufniță uriașă în orașul Covilhã, Portugalia. Bufnița este realizată din cauciucuri de tractor, bucăți mari de metal și alte gunoaie.


Owl Eyes, sursa foto: streetartnews.net

În scurt timp, Bordalo II a început să populeze marile orașe și capitalele lumii cu animale dintre cele mai diverse și așa a luat naștere colecția Big Trash Animals.

62 de tone de deșeuri reutilizate

2015, Big Racoon, Lisabona; fotografie de Liudmila Cernat

Bordalo II încearcă prin arta sa să responsabilizeze societatea. Ne oferă o perspectivă mai clară a impactului pe care-l avem asupra naturii. Aduce animalele, victimele acestui comportament, în spațiul urban și ne pune față-n față cu ele.

Astfel, pe de-o parte, admirăm opera de artă, iar pe de altă parte, conștientizăm faptul că acțiunile noastre au consecințe grave asupra mediului înconjurător.

Până în prezent, artistul portughez a ajuns la o cantitate record de 62 de tone de deșeuri refolosite în operele sale!

Creațiile lui Bordalo II sunt realizate din plastic, metale și alte resturi. Ele atrag atenția asupra problemelor ambientale cu care ne confruntăm, a poluării și a folosirii în exces a plasticului. Creăm prea multe deșeuri, ne înecăm în plastic, trăim înconjurați de gunoaie și punem astfel în pericol viața animalelor.

Gunoiul se transformă în artă

Bee, Iberian Lynx, Pelicans, Half Rabbit; fotografii de Liudmila Cernat și Ioana Vochin

Cum reușește Bordalo II să dea viață animalelor? Pornind de la sloganul „o lixo de um pode ser o tesouro de outro” (gunoiul unuia poate fi comoara altuia), Bodalo II începe să cutreiere „cimitirele de mașini” de unde se aprovizionează cu piese auto ce pot fi reutilizate.

Adună sticle de plastic, doze de aluminiu, cauciucuri, conserve, coșuri de gunoi, bucăți de lemn, semafoare sau rame și roți de bicicletă. Toate aceste obiecte sunt atent selectate, demontate și asamblate astfel încât compoziția finală să ilustreze o necuvântătoare.

După ce realizează macheta în atelier, Bordalo II și João Sobral, prieten din copilărie și mâna sa dreaptă, lipesc, sudează sau înșurubează animalul direct pe zidurile clădirilor sau îl cuibăresc unde-i șade cel mai bine.

Animalele lui Bordalo II pot fi întâlnite în Lisabona, Vila Nova de Gaia, Roma, Paris, Madrid, Londra, Dresden, Miami, Long Beach, San Francisco, Stockholm, Basel, Hawaii, São Paulo și multe alte orașe din întreaga lume.

Infelizmente, încă nu avem și în România o operă realizată de Bordalo II, dar cine știe, poate artistul portughez va găsi insiprație și pe meleagurile mioritice.

Que acham, v-ar plăcea să vedeți prin București un zimbru marca Bordalo II?

N-aveți chef de lectură? Încercați varianta audio:

Dacă v-a plăcut articolul despre Bordalo II, nu uitați vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL