Descoperă castelele de poveste din Sintra

07/16/2021 12:39 pm Publicat de Cristina Nițu ,

Sintra este un loc magic ascuns din calea soarelui fierbinte de vară, înconjurat de păduri și grădini excepțional de frumoase și palate scoase parcă direct din cartea cu povești. Și nu o spunem doar noi! Din 1995, Sintra face parte din patrimoniului cultural mondial UNESCO datorită peisajului cultural ce acoperă câteva secole de istorie portugheză.

Colinele abrupte din Serra da Sintra, lanțul muntos de granit ce se întinde până la Cabo da Roca – cel mai vestic punct al continentului european – găzduiesc palate regale, castelul maur și multe alte reședințe de vară ce au aparținut nobilimii de la curtea regală. Toate aceste obiective sunt înconjurate de minunate grădini romantice amenajate cu diverse plante și flori exotice care s-au adaptat perfect microclimatului acestei zone montane.

Majoritatea tururilor recomandă o excursie de o zi în Sintra ca să poți vizita măcar câteva dintre cele mai frumoase castele și parcuri din Portugalia. Recordul personal de castele vizitate într-o singură zi este de 4, dar recunosc că la ultimul palat cu greu îmi mai simțeam picioarele. Dacă printre voi, cititorii Fala Português!, se află curajoși care s-au încumetat la mai multe, vă puteți lăuda în comentarii!

Palácio Nacional da Pena

Considerat una dintre cele 7 minuni ale Portugaliei, Palatul Național Pena este probabil unul dintre cele mai colorate palate din Europa. Construit în secolul XIX, acest palat este un exemplu clasic al arhitecturii romantice.

Situat pe un munte abrupt, palatul pare pe alocuri o continuare a muntelui propriu-zis și poate fi zărit din orice colț al parcului și pădurii ce-l înconjoară: 85 de hectare de pădure densă și grădini luxuriante cu peste 2000 de specii aduse din cele patru colțuri ale lumii.

Dom Fernando al II-lea, supranumit o Rei-Artista, soțul reginei D. Maria II, fiind îndrăgostit de Sintra a cumpărat cu bani din averea personală terenul pe care se aflau ruinele mănăstirii Real Mosteiro de Nossa Senhora da Pena, construită de Dom Manuel I. Astfel, Palatul Pena a înglobat rămășițele acestei vechi mănăstiri, inclusiv capela Nossa Senhora da Pena.

Deși conform planului inițial clădirea trebuia să fie o simplă reședință de vară pentru familia regală, Dom Fernando al II-lea s-a lăsat purtat de entuziasmul romantic și a construit un palat cu influențe manueline și maure, turnuri de veghe și un aer de poveste de neegalat.

Palatul Național Pena dispune și de o terasă plăcută și o cofetărie unde puteți lua o gustare sau savura o cafea cu cea mai frumoasă priveliște din Sintra!

Chalet da Condessa d’Edla

Cabana contesei d’Edla se află la vest de Palatul Național Pena și este o bijuterie puțin cunoscută de turiști. Trebuie să mergeți cam 20 de minute pe jos sau să luați un autobuz din fața Palatului Pena care vă duce direct la acest refugiu regal ascuns.

Cocheta reședință a fost construită pentru cântăreața de operă Elise Friederike Hensler, cea care i-a cucerit inima lui Fernando al II-lea după moartea reginei D. Maria II. De fapt, Condessa d’Edla a fost cea care a proiectat cabana în stil alpin și a înconjurat-o de o grădină absolut fabuloasă. Aici își petrecea cuplul mare parte din timp cât se afla în Sintra.

Veți fi plăcut surprinși atât de exteriorul cabanei cu uși, ferestre și balustradele teraselor încadrate frumos în plută, cât și de designul geometric din interior, care dă o viață proprie fiecărei camere în parte!

Quinta da Regaleira

Ansamblul arhitectural și grădinile Quinta da Regaleira sunt expresia imaginației și sensibilităților artistice ale proprietarului António Augusto de Carvalho Monteiro, secondat de arhitectul-scenograf de origine italiană Luigi Manini.

Această creație complexă mai este cunoscută și sub numele de Palácio do Monteiro dos Milhões, după porecla proprietarului – un domn extrem de bogat care și-a multiplicat averea în Brazilia din comerțul cu pietre prețioase și cafea.

Cele 4 hectare de grădini luxuriante, lacuri, peșteri și construcții enigmatice ascund simboluri ezoterice din alchimie, masonerie, ordinul templierilor, rozacrucianism și, nu în ultimul rând, mitologie clasică. Toate aceste elemente sunt împletite într-un mod excentric și este aproape imposibil să nu rămâi fascinat de Quinta da Regaleira.

Unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Sintra este Poço Iniciático, galerie subterană care ar fi fost folosită în ritualurile de inițiere ale francmasoneriei. Scara în spirală este împărțită pe 9 niveluri, fiecare având câte 15 scări, referință la opera Divina Comedie a lui Dante, cu cele 9 cercuri ale iadului, paradisului sau purgatoriului. După ce coborâți scara în spirală veți putea vedea și o roză a vânturilor, deasupra unei cruci templiere (blazonul lui Carvalho Monteiro), realizate în marmură. Aici nimic nu e lăsat la voia întâmplării existând o vastă rețea de peșteri și labirinturi subterane ascunse, pe care le puteți explora în voie!

Castelo dos Mouros

Castelul Maurilor este o fortificație defensivă maură din secolele VIII-X de pe zidul căreia vă puteți bucura de priveliști superbe: orașul Sintra văzut ca-n palmă, Palatul Național Pena luminat de soare, care pare parcă și mai colorat de aici în contrast cu verdele pădurilor din Serra da Sintra și albastrul oceanului de la orizont.

În secolul XIX și acest castel a fost achiziționat de Dom Fernando al II-lea, odată cu terenul pe care a fost construit Palatul Național Pena. Tot atunci au fost restaurate zidurile defensive și i s-a redat castelului aerul medieval, completat de grădinile romantice din împrejurimile Palatului Național Pena.

Pentru cei care vor să afle mai multe despre istoria locului lăsăm un videoclip de prezentare disponibil și la Centrul de interpretare din cadrul castelului, pe care vă recomandăm să-l vizitați numaidecât odată ce vă aflați între zidurile Castelului Maurilor.

Palácio Nacional de Sintra

Palatul Național din Sintra este o colecție surprinzătoare de stiluri artistice și arhitecturale, camere labirintice, curți interioare, scări, coridoare și galerii ce leagă diverse părți ale palatului construit și reconstruit după moda și gustul locatarilor săi – regii Portugaliei.

Se află chiar în inima orășelului Sintra și poate fi identificat din oricare dintre punctele cardinale datorită celor două hornuri conice albe ale grandioasei bucătării regale.

Tot aici probabil veți vedea cea mai bogată colecție de azulejos mudéjar din secolele XII – XVI care se găsesc în Peninsula Iberică. Denumirea mudéjar caracterizează acele plăcuțe colorate de ceramică cu modele de influență hispano-maură. Palatul Național din Sintra este printre primele palate regale decorate cu acest tip de azulejos datorită lui Dom Manuel I, care rămas impresionat de palatul Alhambra din Granada, și-a dorit să recreeze acea atmosfera exotică și în palatul său din Sintra.

Palácio Monserrate

fotografii de Ioana Vochin

O capodoperă a romantismului, Palatul și Grădina Monserrate este visul devenit realitate al lui Francis Cook, un bogat om de afaceri britanic.

Proprietatea a trecut prin mai multe mâini până să ajungă la acest iubitor al artelor care a transformat-o într-un frumos palat cu influențe gotice, indiene și maure. Armonia dintre motivele vegetale din interior și grădina botanică ce înconjoară palatul este de-a dreptul fascinantă!

De amenajarea Parcului Monserrate s-au ocupat experți de seamă precum peisagistul William Stockdale, specialistul în botanică William Neville și grădinarul James Burt. Tot acest cadru idilic servea drept reședință de vară pentru familia Cook și se spune că se organizau petreceri de pomină pe moșia Monserrate.

Dacă ar fi să rezumăm într-o frază Sintra, am spune că este un loc magic în care te transpui în perioade istorice extraordinare, te plimbi prin grădinile de vis proiectate de excentrici cu viziune și respiri prin toți porii aerul unui peisaj cultural marcat de regalitate.

Dacă v-au plăcut recomandările noastre nu uitați să vă aboneți la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL