Algarve, cea mai populară destinație turistică din sudul Portugaliei

08/14/2021 2:33 am Publicat de Cristina Nițu ,

Algarve, regiunea sudică a Portugaliei, are toate ingredientele pentru a fi desemnată destinație turistică prin excelență!

Turiștii sunt atrași în primul rând de plajele cu nisip fin, peisajele dramatice cu stânci care veghează coasta Oceanului Atlantic și pădurile de pin al căror verde contrastează puternic cu albastrul mării și cu nisipul auriu.

În plus, orășelele pitorești de pe litoralul portughez găzduiesc secole de istorie și povești despre explorările coastei de vest a Africii de la începutul Perioadei Marilor Descoperiri Geografice.

Istoria Algarve

Regatul Algarve, sursa foto: vortexmag.net

Actuala regiune Algarve a purtat denumirea de regat până în 1910, când a fost instaurată Republica Portugheză.

Acest lucru se datorează faptului că Al-Gharb (în traducere din arabă: occident) era un regat musulman, cu capitala în orașul Silves (Xelb), ce se întindea din Coimbra până la Oceanul Atlantic.

Abia în 1189 Dom Sancho I, fiul primului rege portughez Dom Afonso Henriques, a încercat să cucerească aceste pământuri de la mauri, obiectiv ce a fost realizat mult mai târziu, în 1250, deja sub conducerea lui Dom Afonso al III-lea.

Reino dos Algarves („Algarve de aquém mar” și „Algarve de além mar”) cuprindea în 1415 teritoriile africane cucerite de la mauri, dar și insulele descoperite de portughezi în largul Oceanului Atlantic. Astfel spre exemplu, insula Madeira și orașele Ceuta și Mazagão din Maroc făceau parte la acea vreme din Regatul Algarve.

Pentru cei care doresc să exploreze în detaliu istoria regiunii Algarve, dar și istoria Portugaliei, recomandăm episoadele din seria „A Alma e a Gente” prezentate de profesorul José Hermano Saraiva.

Plajele fabuloase din Algarve

Praia da Marinha, sursa foto: visitportugal.com

Pentru a 7-a oară, regiunea Algarve primește Oscarul turismului european, fiind desemnată „Cea mai bună destinație de plajă” din Europa de către World Travel Awards.

În Algarve veți găsi plaje întinse cât vezi cu ochii cum sunt Meia Praia și Praia da Rocha sau plaje mici și ascunse între stânci pitorești, cum este Praia do Paraíso. Toate însă au farmecul lor și fac din Algarve una dintre cele mai căutate destinații de vacanță pentru turiștii din toată lumea.

Vara puteți chiar să vă aventurați în apele Atlanticului! Deși tot rece e, apa oceanului poate deveni o evadare plăcută în zilele toride de august!

Praia da Rocha, sursa foto: Liudmila Cernat

Regiunea Algarve are nu mai puțin de 87 de plaje cu steag albastru, distincţie care apreciază calitatea și curățenia nisipului și a apei. Steagul albastru este considerat un simbol al protecției mediului la cel mai înalt standard, iar plajele care dețin acest calificativ sunt și ele la mare căutare în rândurile turiștilor.

Cele mai populare orașe turistice din regiunea Algarve sunt Faro (capitala regiunii), Vilamoura, Tavira, Portimão, Albufeira, Lagos și Sagres. Dar și orășelele mai mici de pe litoral, cum ar fi Carvoeiro sau Ferragudo, au farmecul lor și reprezintă destinații excelente pentru o escapadă romantică sau o vacanță în familie!

Praia do Paraíso, sursa foto: algarvetips.com

Frumusețea întinderilor nesfârșite de nisip auriu și a apelor turcoaz ale oceanului Atlantic cu siguranță vor cuceri chiar și cel mai pretențios turist. Atenție, însă, căci pentru a ajunge la multe dintre aceste plaje minunate veți fi nevoiți să coborâți trepte (de ordinul sutelor) și să străbateți poteci ceva mai abrupte.

Desigur că există și plaje mai ușor accesibile, care însă pot fi ceva mai aglomerate în perioada de vârf a sezonului turistic (iulie-august). Apropo, pentru a consulta gradul de ocupare al plajelor din Portugalia puteți folosi aplicația Info praia. Selectați plaja dorită și veți primi informații cu privire la gradul de ocupare și facilitățile de care dispune plaja cu pricina.

Lagos

Splendidele plaje din jurul orașului Lagos l-au transformat în una dintre cele mai populare destinații turistice din zonă. Centrul vechi al orașului și-a păstrat aerul pitoresc și e mai mare dragul să te plimbi pe străduțele înguste și șerpuite, pietruite în calçada portuguesa, admirând fațadele cu azulejos ale caselor istorice.

Citește și: Guia de Portimão: cidade de belas praias no coração do Algarve

Din Lagos se pot face excursii spre alte orașe de pe litoralul sudic al Portugaliei: Sagres, Silves, Portimão sau Alvor. Tot de aici puteți face un tur cu bărcuța pentru a visita Ponta da Piedade și spectaculoasele grote ce împrejmuiesc plajele din jurul orașului.

Vă recomandăm un tur care să cuprindă și vizita la Gruta do Benagil – o peșteră deosebită, alcătuită dintr-o serie de arcade săpate în piatră. Atracția principală a acestei peșteri o reprezintă o imensă boltă ce permite soarelui să lumineze un petic de nisip fin, pe care puteți ajunge doar cu bărcuța sau caiacul.

Curajoșii sunt îndemnați să-și testeze nivelul de adrenalină cu o tură de înot. V-am mai spus cât de rece e apa oceanului, da?

Câteva dintre locurile pe care le-am vizitat în jurul orășelului Lagos din Algarve și pe care vi le recomandăm cu încredere sunt: Praia Dona Ana, Praia do Camilo, Praia de Porto de Mós, Praia dos Estudantes/Praia da Batata și Ponta da Piedade, care nu este o plajă propriu-zisă, ci o fâșie de formațiuni stâncoase ce alcătuiesc grote spectaculoase de-a lungul coastei orașului Lagos.

Dacă nu vreți să vă bateți capul cu locurile de parcare, pentru a ajunge la toate aceste plaje din jurul orașului Lagos puteți lua trenulețul turistic.

Tot în Lagos puteți vizita și clădirea în care ar fi funcționat în secolul XIV prima piață de sclavi de pe continentul european, astăzi Núcleo Museológico do Mercado de Escravos.

În marina din Lagos puteți vedea chiar și o replică a unei caravele din Epoca Descoperirilor Geografice – Replica da Caravela Boa Esperança. Replica acestei ambarcațiuni navale a fost realizată din lemn de stejar, pin și eucalipt și are o lungime de aproape 24 de metri și catarg de 18 metri.

Gastronomia regiunii Algarve

În orașele turistice din regiunea Algarve veți găsi o sumedenie de restaurante tipice, baruri cu tapas și tascas unde puteți încerca comida tipica portuguesa. Peștele (de tot felul) și mâncărurile cu fructe de mare sunt cea mai bună opțiune când te afli în Algarve.

Încercați neapărat cataplana de peixe (pește), de marisco (fructe de mare) sau de bacalhau (cod) – un fel de tocăniță savuroasă din pește și fructe de mare, servită chiar în vasul cu același nume, confecționat din cupru.

Atenție mare la orarul de funcționare a restaurantelor, căci majoritatea închid imediat după prânz, pe la ora 15:00, și redescrid abia la ora 19:00. De altfel, poate fi o idee bună să rezervați cu 1-2 zile în avans dacă vreți să mâncați la un anume restaurant.

Noi am procedat astfel la restaurantele Casinha do Petisco, unde am mâncat niște creveți într-un sos absolut delicios – specialitatea casei, dar și o ruladă minunată din pudră de roșcove (înlocuitor pentru cacao), restaurantul 2 Irmãos care se află fix în Praça do Infante D. Henrique, unde am încercat cataplana, și la restaurantul A Forja – un local tipic portughez, unde am mâncat calcan și calamari.

Nu uitați să păstrați ceva loc și pentru a bola de Berlim, care este gustarea preferată a portughezilor la plajă. Bola de Berlim este o gogoașă pufoasă, simplă sau umplută cu cremă de vanilie, ciocolată sau gem și presăsată cu puțin zahăr pudră și poate fi luată direct de la vânzătorii ambulanți. Uma verdadeira delícia!

Dacă v-au plăcut recomandările noastre nu uitați să vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL