Madeira, paradisul portughez din Atlantic

08/27/2021 5:31 pm Publicat de Cristina Nițu ,

Căutați o destinație europeană de vis, ce poate fi vizitată în orice moment al anului? Insula Madeira este numele ei și se află la numai 90 de minute de zbor de Lisabona!

Frumusețea sa unică se transpune într-o combinație extraordinară de peisaje sublime din vârf de munte, de unde puteți admira vasta întindere albastră a oceanului Atlantic, vegetație luxuriantă, experiențe gastronomice și atracții turistice de neuitat!

Mai jos vă prezentăm câteva experiențe de neratat pe insula Madeira și vă provocăm să completați lista pe măsură ce vizitați acest paradis portughez din largul oceanului Atlantic! Vamos lá!

Piscine naturale în Porto Moniz și Seixal

Piscinele create în mod natural de valurile oceanului în roca vulcanică a insulei compensează pe deplin lipsa plajelor cu nisip auriu. Așadar, în Porto Moniz sau în Seixal puteți profita de o experiență unică: vă puteți bucura de apa cristalină a oceanului Atlantic, fără să-i înfruntați valurile.

Apropo, știați că majoritatea plajelor din Madeira fie sunt acoperite de pietriș, fie de nisip negru? Chiar dacă pe insulă există și plaje cu nisip auriu, cum sunt de exemplu Praia da Calheta sau Praia de Machico, acest nisip a fost importat tocmai din Maroc și din unele regiuni ale Portugaliei.

În schimb, pe insula Porto Santo plajele naturale cu nisip auriu se întind pe o fâșie de aproximativ 9 kilometri. Aceste plaje sunt recunoscute internațional atât pentru apa cristalină de culoare turcoaz, cât și pentru nisipul fin și moale, care se zice că ar avea proprietăți terapeutice. Insula Porto Santo se află la 43 de km de Madeira și puteți ajunge aici cu feribotul din Funchal.

Veredas și levadas din Madeira

Madeira este o destinație ideală și pentru iubitorii de drumeții. Traseele sale numite veredas (poteci) sau levadas (trasee de-a lungul unor canale artificiale de apă construite pentru a transporta apa din nordul spre sudul insulei) traversează întreaga insulă și vă permit să vedeți de aproape natura exuberantă a regiunii.

În prezent, lista recomandată de autorități conține peste 30 de trasee montane pe insula Madeira și încă 3 pe insula Porto Santo.

Peisaje spectaculoase în zilele însorite pot fi observate din cel mai înalt punct al insulei – Pico Ruivo, care are 1862 de metri sau de la Pico Areeiro, cu o înălțime de 1818 metri. De altfel, insula este împânzită cu o multitudine de puncte de belvedere și miradoare menite să vă încânte privirea și să ofere vederi splendide!

Galeria de mai sus conține câteva imagini de la Miradouro do Paredão, Miradouro das Cabanas și Miradouro da Eira da Achada.


Și, nu în ultimul rând, Miradouro Cabo Girão – cel mai înalt promontoriu din Europa, situat la 580 m altitudine. Cabo Girão mai este renumit și pentru platforma sa suspendată din sticlă.


O altă priveliște cu adevărat uimitoare se găsește în rezervația naturală Ponta de São Lourenço din estul Madeirei. Vârfurile vulcanice parcă se prăbușesc direct în apa oceanului. Această regiune este mult mai aridă și frapează prin lipsa vegetației luxuriante întâlnite în nordul insulei.

Observarea delfinilor și a balenelor

Apele din jurul insulei găzduiesc o mare varietate de cetacee care pot fi văzute pe tot parcursul anului. Cel mai adesea veți putea admira delfinii și, mai rar, balenele în habitatul lor natural.

O plimbare cu catamaranul durează aproximativ 3 ore și pornește din portul Funchal. Barca navighează paralel cu țărmul până la Cabo Girão, unde se face un popas de 15 minute și puteți înota în apa albastră a oceanului. Mai mult, datorită curenților calzi din jurul insulei Madeira, apa ce scaldă țărmul are între 19 și 24 de grade.

Odată reveniți în Funchal, faceți o plimbare prin centrul istoric plin de căsuțe pitorești și uși colorate în cadrul proiectului Arte Portas Abertas. În Madeira veți putea călca pe o calçada ceva mai deosebită, pavată cu pietricele negre, mici și rotunde, șlefuite direct de valurile oceanului.

Telecabina din Funchal și Carreiros do Monte

surse foto: madeiracablecar.com, allaboutportugal.pt

O altă experiență extrem de populară în Funchal este plimbarea cu telecabina până în vârful Monte. De aici puteți admira întreaga întindere a capitalei și puteți coborî cu săniuța pe asfalt într-un loc în care nici nu s-a pomenit vreodată de zăpadă!

Săniuțele din Funchal, cu o tradiție de peste un secol, erau folosite inițial de locuitorii de pe Monte ca mijloc de transport pentru a ajunge rapid în Funchal. Acestea sunt confecționate din răchită împletită și sunt susținute de două patine din lemn de eucalipt. De-a lungul celor 2 km parcurși în circa 15 minute, săniuța poate avea o viteză de până la 38 km/h.

Casele tradiționale din Santana

După ce v-ați dat cu săniuța în Funchal, vă invităm să vă îndreptați spre o localitate din nordul insulei. Santana este renumită pentru simpaticele căsuțe tradiționale cu acoperișuri triunghiulare acoperite cu paie. Casele sunt pictate în alb, albastru și roșu și sunt de o drăgălășenie încântătoare!

Cele câteva case din Núcleo de Casas Típicas de Santana sunt situate chiar în centrul orașului și sunt exemplare nelocuite, adaptate pentru scop turistic în magazine cu suvenire și produse tradiționale.

Gastronomia și băuturile tradiționale din Madeira

Nicio masă din Madeira nu începe fără bolo do caco – o pâine/turtă cu cartofi dulci tăiată pe jumătate și încălzită pe grătar, care mai apoi este unsă cu un sos de unt, usturoi și pătrunjel. Este de obicei însoțită de o tigaie de lapas – melci de mare care cresc direct pe stânci și sunt gătiți într-un sos similar celui cu care se unge bolo de caco. Se servesc cu zeamă de lămâie care se combină excelent cu gustul de fructe de mare! Uma delícia!

Cele mai populare feluri de mâncare includ: peixe-espada în multiple feluri, mai ales sub formă de file pane, alături de banană flambată sau sos de maracujá; espetadas em pau de louro – frigărui cu carne de vită gătite direct pe crenguță de dafin; picado – o tocăniță din pește, caracatiță sau carne de porc și de vită; milho frito – garnitură de cuburi de mămăligă prăjită, cu nap tocat mărunt și, pentru iubitorii de colivă, sopa de trigo – o supă tradițională ce conține grâu, fasole neagră și alte legume de sezon.

sursă foto:ncultura.pt
La capitolul deserturi tradiționale nu putem trece cu vederea bolo de mel – un fel de turtă dulce făcută cu miere și/sau melasă din trestie de zahăr, nuci și migdale care poate fi mâncată chiar și după un an de la preparare!

Vedeta insulei la capitolul fructe este cu siguranță banana da Madeira, o specie de banane cultivate în special pe partea de sud a insulei, începând cu anul 1552. Ca aparență și gust, bananele din Madeira sunt o idee mai mici și mai dulci decât cele cultivate în America Latină. Cam pe același palier de popularitate cu banana de Madeira este și fructul pasiunii, renumitul maracujá, folosit în fel și chip în multe dintre preparatele tradiționale ale insulei.

Băutura tradițională din Madeira se numește poncha și se crede că ar fi fost inventată de pescarii din Câmara de Lobos, un sătuc pitoresc care l-a impresionat până și pe Winston Churchill!

Poncha este un cocktail făcut din aguardente de cana (tărie din trestie de zahăr), suc și pulpă de lămâi, portocale sau mandarine (sau alte fructe precum maracujá, pitanga, căpșuni etc.), zahăr și/sau miere. Toate aceste ingrediente sunt amestecate cu un băț din lemn, iar la final conținutul este strecurat. Licoarea este de obicei servită ca aperitiv, dar și după masă, alături de alune și tremoços (boabe de lupin).

La capitolul cocktailuri nostime mai menționăm Nikita – o băutură ce conține bere, vin, înghețată și suc de ananas sau maracujá, și Pé de cabra (picior de capră) – un cocktail cu bere neagră, vin de Madeira, zahăr, pudră de cacao și coajă de lămâie, o combinație ciudățică, dar care poate fi pe placul iubitorilor de bere.

Și dacă tot am menționat vinul de Madeira, cele mai vechi crame de pe insulă sunt cele de la Blandy’s Madeira. Au  fost înființate în 1811 și se află chiar în inima Funchal-ului. Cu siguranță ar merita o vizită scurtă pentru a degusta cel mai bun vin de pe insulă!

Madeira mai este supranumită și Ilha jardim (Insula-grădină) sau Ilha da eterna primavera (Insula eternei primăveri). În fiecare an, în luna mai, în Madeira este organizată Festa das Flores – un spectacol somptuos al culorilor și parfumurilor florei locale, ocazie nemaipomenită să explorați tot ce oferă natura în forma sa cea mai pură!

Noi ne oprim aici cu recomandările și sperăm că v-am convins măcar puțin de faptul că Madeira este o insulă surprinzătoare, unde cu siguranță puteți petrece o vacanță de vis în orice perioadă a anului!

Text și fotografii de Liudmila Cernat.

Dacă v-au plăcut recomandările noastre nu uitați să vă abonați la newsletter-ul Fala Português! O selecție lunară cu noutăți din lumea lusofonă, recomandări de filme, podcast-uri, muzici și alte resurse educaționale.

Que mais? Ne mai puteți urmări pe Instagram și pe Facebook, unde împărtășim tot felul de curiozități și sfaturi practice pentru învățarea limbii portugheze!



Abonează-te la newsletter

    citit și sunt de acord cu modalitatea de procesare a datelor cu caracter personal

    Te-ar mai putea interesa

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    10 expresii idiomatice în limba română și în limba portugheză

    01/18/2024 7:56 pmCITEȘTE ARTICOLUL
    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    O altă poveste pentru copii în limba română și în limba portugheză

    12/23/2023 11:32 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    Fala Português! newsletter #38 – Bem-vindo, Novembro de 2023!

    11/20/2023 11:36 amCITEȘTE ARTICOLUL
    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    Fala Português! newsletter #37 – Bem-vindo, Outubro de 2023!

    10/17/2023 10:18 amCITEȘTE ARTICOLUL